Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

Κ.Λ.Α.: Αντίο στο 2014 με την "Ζωή Είναι Ωραία με τα Μάτια Κλειστά"

Η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης ολοκληρώνει τις προβολές της για τη χρονιά που τελειώνει με μια καλόκαρδη, νοσταλγικά αισιόδοξη ταινία δρόμου. Είναι η ισπανική ταινία με τον αξιοσημείωτο και πολλά υποσχόμενο τίτλο “Η Ζωή Ειναι Ωραία με τα Μάτια Κλειστά” του Δαβίδ Τρουέμπα η οποία θα προβληθεί την Δευτέρα και Τρίτη 15 & 16 Δεκεμβρίου, όπως πάντα στις 21:30 στο Δημοτικό Θέατρο.
Ένα feelgood, αισιόδοξα νοσταλγικό road movie που ισορροπεί ανάμεσα στο προσωπικό και το ιστορικό δράμα, προκρίνοντας μια χιουμοριστική, καλόκαρδη προσέγγιση που δεν φοβάται το συναίσθημα ή μια προβλέψιμη σεναριακή λύση.
Παρόλα αυτά η ταινία χειρίζεται όλες τις ευκολίες της επιδέξια, ολοκληρώνει το ταξίδι με ένα βελούδινο φινάλε και διαθέτει ένα χαρισματικό πρωταγωνιστή, τον αλμοδοβαρικό Χαβιέρ Καμάρα του «Μίλα της». Η επιβράβευση έρχεται με τη μεγάλη εμπορική επιτυχία και έξι βραβεία Γκόγια (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, αντρικού ρόλου, νέας ηθοποιού και μουσικής για το ατμοσφαιρικό σκορ του θρυλικού Πατ Μέθενι).

Το 1966 ο Τζον Λένον βρίσκεται στην Αλμερία της Ισπανίας για τα γυρίσματα της ταινίας «Πώς Κέρδισα τον Πόλεμο» του Ρίτσαρντ Λέστερ. Αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα, στην πόλη Αλμπασέτ, ο Αντόνιο χρησιμοποιεί τους στίχους από τα τραγούδια των Beatles για να διδάξει στους μαθητές του αγγλικά. Όταν μαθαίνει ότι ο Λένον βρίσκεται στην Ισπανία, αποφασίζει να ξεκινήσει ένα ταξίδι προς την Αλμερία για να συναντήσει το είδωλο του από κοντά. Στην διαδρομή θα γνωρίσει την Μπελέν και τον Χουάνχο, δύο νέους που έχουν φύγει από τα σπίτια τους, ο καθένας κυνηγώντας το δικό του όνειρο. Το ταξίδι θα τους αποκαλύψει πράγματα που δεν είχαν ποτέ φανταστεί για τον εαυτό τους.
Βασισμένη σε ένα αληθινό περιστατικό σε μια εποχή που η εμμονή με τους διάσημους είχε μια γοητευτική, σχεδόν ιδεαλιστική αίσθηση κι όχι τον ανθρωποφαγικό χαρακτήρα των tabloids και του ίντερνετ, η ταινία του Τρουέμπα ακολουθεί μια ανάλογα νοσταλγική διαδρομή δίχως όμως να πέφτει στην παγίδα ενός γλυκερού ρετρό.

ινφο

Η Ζωή Ειναι Ωραία με τα Μάτια Κλειστά (Vivir es Fácil con los Ojos Cerrados)
Σκηνοθεσία: Δαβίδ Τρουέμπα
Πρωταγωνιστούν: Χαβιέ Κάμαρα, Ναταλία Ντε Μολίνα, Φρανσέσκο Κολομέρ
Ισπανία, 2013, Διάρκεια: 108 λεπτά