Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη Θράκη από την ομιλία Τσίπρα στην Αλεξανδρούπολη

Του Γιώργου Πανταζίδη

Το σχέδιό του για τη Θράκη, ώστε να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, ανέλυσε Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της περιφερειακής ανοιχτής συνδιάσκεψης, μπροστά σε μια κατάμεστη από κόσμο κάθε ηλικίας αίθουσα, παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος για την εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή απηύθυναν χαιρετισμό και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Παυλίδης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιος Καραμπίνης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και στα περί «πολιτικής αβεβαιότητας» της κυβέρνησης, απάντησε πως υπάρχει μια «πολιτική βεβαιότητα» ότι μετά τις εκλογές θα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση όλου του ελληνικού λαού, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ότι θέλει να κάνει τις εκλογές μέσα σε κλίμα «τρομοκρατίας» και «κινδυνολογίας» και δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την ακολουθήσει σε αυτόν τον «ολισθηρό δρόμο» και θα δείξει ψυχραιμία, με σκοπό να ενώσει και όχι να διχάσει τον ελληνικό λαό, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να κηρύξουν «εκτός νόμου» τον φόβο.

Αδιαπραγμάτευτο το πρόγραμμα της ΔΕΘ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο είναι αδιαπραγμάτευτο και μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών, ενώ όπως είπε, δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση και δεν εξαρτάται από καμία διαπραγμάτευση. 
Πρώτη προτεραιότητά του η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δεύτερη, τα  μέτρα που θα ανακόψουν την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας.
Τρίτη προτεραιότητα  η στήριξη της εργασίας. Η προστασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Γιατί τα θύματα της άγριας λιτότητας περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ άμεσες λύσεις ανακούφισης απέναντι στην κοινωνική κρίση. 
« Σ' αυτή την ανάγκη και σ' αυτό το αίτημα απαντά το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο στόχος του είναι να προσανατολίσει τους άμεσα διαθέσιμους πόρους στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι ένα πρόγραμμα πλήρως κοστολογημένο».

Σκέψεις για την Θράκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ένα γενικό σχέδιο προγράμματος για την Θράκη – το αναλυτικό παρουσιάστηκε στη συνέχεια από τον υποψήφιο περιφερειάρχη και περιφερειακό σύμβουλο ΑΜΘ Κώστα Μορφίδη.
Βασική αρχή διατυπώνεται σε μια και μοναδική φράση: «αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να έχει κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα». 
Αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζεται με κριτήρια: 
-          τη δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας. 
-          Τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων απέναντι στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. 
-          Την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και των συνεργατικών εγχειρημάτων. 
-          Την περιβαλλοντική προστασία. 
-          Και το να μένει όσο το δυνατόν περισσότερο ο πλούτος στον τόπου που παράγεται.  
Για την ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία δημόσιας πολιτικής 

8 σημεία πρότασης

«Πάνω σε αυτές τις αρχές έχει σχεδιαστεί το περιφερειακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Για μας το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη να συμβαδίζει με την προστασία του τόπου. 
Και το κέρδος της να μην μπαίνει σε τσέπες λίγων, αλλά να διαχέεται στην τοπική κοινωνία. Γι αυτό, στο επίκεντρο της πρότασής μας είναι:
-          Η ουσιαστική περιβαλλοντική προστασία. 
-          Η ανάδειξη των σπάνιων υδροβιότοπων. 
-          Οι ήπιες μορφές ανάπτυξης. 
-           ο κατηγορηματικός αποκλεισμός κάθε σχεδίου, που θέλει την περιφέρεια τόπο αποθήκευσης εξορυκτικών αποβλήτων, ή προϊόντων καύσης. 
-           νέα ώθηση στον τουρισμό. 
-          Στήριξη στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
-          Η ανάδειξη νέων παραγωγικών δυνατοτήτων για την εκμετάλλευση του ορεινού της όγκου.
-          Αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων και υδάτινων πόρων

Δημόσιος  χαρακτήρας των υποδομών

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υποδομών, έτσι ώστε να λειτουργούν με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον. «Σε αυτή τη λογική βλέπουμε την ριζική αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την ανάδειξή του σε εμπορικό κόμβο ευρύτερης σημασίας.  Αλλά και την παράλληλη στήριξη και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, όπως και την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων, και των κάθετων αξόνων.  Πριν από όλα αυτά η παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει να μείνει ο κόσμος στον τόπο του. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν οι κοινωνικές υποδομές. Το σχολείο, ο παιδικός σταθμός, το κέντρο υγείας, το νοσοκομείο».

Βασικά προαπαιτούμενα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων – προτάσεων

Τα σχέδια που ανέφερε ο κ. Τσίπρας πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο ενός συγκροτημένου δημοκρατικού σχεδιασμού για την ενέργεια και τις μεταφορές. 
Το σχέδιο αυτό πρέπει: 
- να βασίζεται στην διαφάνεια και όχι στην διαπλοκή, 
- να βασίζεται στην τήρηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών έγκρισης και όχι στον ευτελισμό τους,    
- να μην βασίζεται στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά να κατοχυρώνει τον στρατηγικό ρόλο του δημοσίου σε σημαντικά έργα υποδομής, 
- να προασπίζει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού 
-να ωφελεί ουσιαστικά τη χώρα,
- να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα και να σέβεται την νομοθεσία για  προστασία του περιβάλλοντος.