Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

ΟΑΣΕ: "Μαύρα Χριστούγεννα για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους του Έβρου"

«Μαύρα Χριστούγεννα θα κάνουν φέτος οι χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για τις παραγωγές που παρέδωσαν ή δεν συγκόμισαν λόγω καιρικών συνθηκών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα». Αναλυτικά η ανακοίνωση:  «Μαύρα» Χριστούγεννα θα κάνουν φέτος οι χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι του Έβρου καθώς άλλοι παραμένουν απλήρωτοι, ενώ έχουν παραδώσει την παραγωγή τους σε εμπόρους και βιομηχανίες (π.χ τευτλοπαραγωγοί) , άλλοι δεν συγκόμισαν τις παραγωγές τους λόγω καιρικών συνθηκών (π.χ βαμβάκια, καλαμπόκια) και άλλοι με ανυπολόγιστες τις ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες.
Ακόμα οι αγρότες δεν έχουν εισπράξει
την επιστροφή του ΦΠΑ για το 2013,
την επιστροφή του ειδικού φόρου στα καύσιμα
και τις εξισωτικές αποζημιώσεις, εξαιτίας του σχεδίου δράσης που αποχαρακτηρίζει 11 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων
Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι έχουν παραδώσει εδώ και τρεις μήνες την παραγωγή τους στο μοναδικό εργοστάσιο που έχει απομείνει, στο Πλατύ Ημαθίας και είναι ακόμα απλήρωτοι. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις αφού πρώτα με την πολιτική τους απαξίωσαν την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, πούλησαν την ποσόστωση και έκλεισαν τα τέσσερα από τα πέντε εργοστάσια, τώρα αφήνουν απλήρωτους τους εναπομείναντες παραγωγούς, σε ένα προϊόν που πλέον η χώρα μας είναι ελλειμματική.
Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Ζητάει άμεσα να εξοφληθούν οι απλήρωτες παραγωγές, να επισπευτούν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις και να ξοφλήσει η κυβέρνηση τα χρεωστούμενα προς τους αγρότες ( επιστροφή ΦΠΑ, επιστροφή φόρου στα καύσιμα κλπ).