Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Αντίο σε έναν ακούραστο αγωνιστή .... Απεβίωσε ο Νίκος Βοσνίδης

Του Γ. Πανταζίδη

Μέχρι πριν από δυο χρόνια, τον είδα – θυμάμαι – ανεβασμένο σε μια σκαλίτσα ανεβασμένο κάπου στην παραλία, να κολλά αφίσες προεκλογικά. Δίπλα του το μπαστούνι. Ήδη τα χρόνια τον βάραιναν , ήταν φανερό στη δυσκολία κινήσεων, κι όμως εκεί, ακλόνητος, αγωνιστικός, στην πρώτη γραμμή, έπραττε το καθήκον του. Ο λόγος για τον Νίκο Βοσνίδη, που την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου άφησε την τελευταία του πνοή στην Αλεξανδρούπολη. Αγνός κομμουνιστής , χρόνια στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ στην και σταθερά υποψήφιος βουλευτής με τις γραμμές του κόμματος στον Έβρο.
Το ΜΛ ΚΚΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Νίκος Βοσνίδης στέλεχος του Μ-Λ ΚΚΕ.Ατρόμητος μαχητής του κομμουνιστικού κινήματος ,πέρασε αλύγιστος μέσα από τις συμπληγάδες των διώξεων, των φυλακών και των εξοριών. Έζησε το μαζικό έγκλημα που διέπραξαν οι φασίστες στο κολαστήριο της Μακρονήσου, όταν απρόκλητα στις 29 Φλεβάρη του 1948, άνοιξαν πυρ και εκτέλεσαν εν ψυχρώ στις πλαγιές του νησιού εκατοντάδες εξόριστους αγωνιστές. Η προσχεδιασμένη σφαγή παρουσιάστηκε από τους μοναρχοφασίστες σαν «ανταρσία» των εξορίστων και ο σ. Νίκος Βοσνίδης δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο από το έκτακτο Στρατοδικείο του Λαυρίου σαν πρωταίτιος της «ανταρσίας».

Μακρονήσι-Στρατοδικείο Λαυρίου-θανατοποινίτης και μελλοθάνατος στις φυλακές της Αίγινας - Φυλακές στο Καλάμι Χανίων - Αβέρωφ - ξανά στις Φυλακές στο Καλάμι - φυλακές Λευκάδας (απ’ όπου αποφυλακίστηκε το 1954)- εξόριστος στον Αη Στράτη από το 1958 έως το 1962-ξανα με τη φασιστική δικτατορία το 1967 εξορία στα Γιούρα και μετά στο Λακί και στο Παρθένι της Λερού μεχρι το 1971: Αυτό είναι το μακρύ όσο και μαρτυρικό αγωνιστικό οδοιπορικό του Νίκου Βοσνίδη.
Σαν ακατάβλητος κομμουνιστής αγωνιστής ο σ. Νίκος Βοσνίδης αντιτάχθηκε στην συμβιβαστική και καταστροφική πολιτική του ρεβιζιονισμού που επικράτησε μετά το 1956 στο κομμουνιστικό κίνημα και στρατεύθηκε στις γραμμές του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος, όπου μέχρι την τελευταία του πνοή έδωσε όλες τις δυνάμεις του.
Το Μ-Λ ΚΚΕ αποχαιρετά με βαθιά συγκίνηση αυτόν τον ξεχωριστό παλαίμαχο κομμουνιστή και σύντροφο που μας αφήνει μια σπουδαία αγωνιστική παρακαταθήκη. Εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια του στην οικογένεια του, στη συντρόφισσα του Άννα και στα παιδιά του.

Η πολιτική κηδεία του σ. Νίκου Βοσνίδη έγινε την Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη.