Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ «ΑΝΑΣΑ»: Προβληματισμός και ενστάσεις για τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις του έργου του LNG

Του Γιώργου Πανταζίδη

Οι διαστάσεις του έργου της εγκατάστασης πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, οι επιπτώσεις, τα οφέλη, από μια τέτοιας εμβέλειας επένδυση που θα αλλάξει πολλά από αυτά που ξέραμε στην περιοχή, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας σε εκδήλωση που πραγματοποίησε με ομιλητές ειδικούς επιστήμονες η δημοτική παράταξη "ΑΝΑ.Σ.Α. για την Αλεξανδρούπολη".
Από τις εισηγήσεις και την συζήτηση που ακολούθησε, αυτά που αναδείχθηκαν, ήταν η έλλειψη διεξοδικής ενημέρωσης των πολιτών και των φορέων της περιοχής, το ότι δεν υπάρχουν μόνο οφέλη και θετικά στοιχεία, όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος κ. Λαμπάκης, αλλά και αρνητικές επιπτώσεις.
Σημειώθηκε εξάλλου , η ανάγκη βελτίωσης και συμπληρώσεων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η ανάγκη ύπαρξης κλειστού κυκλώματος για την υγροποίηση του αερίου ώστε να μην αντλείται θαλασσινό νερό, η ενδεχόμενη αλλαγή θέσης του πλωτού σταθμού γιατί οι απώλειες των αλιευμάτων θα ‘ναι μεγάλες και η αλιεία θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ άπαντες τόνισαν ότι πρέπει να υπάρξει πίεση για τη μέγιστη δυνατή εξασφάλιση ανταποδοτικών οφελών για την περιοχή.
Στην εκδήλωση βρέθηκαν αρκετοί πολίτες, εκπρόσωποι φορέων, o πρώην Δήμαρχος Γιώργος Αλεξανδρής, ο επικεφαλής της παράταξης «Δήμος και Δημότες» Απόστολος Φωτιάδης, ο κ. Γιαννόπουλος επικεφαλής παράταξης στο Δημοτικό συμβούλιο, ενώ απουσίαζε η δημοτική αρχή (με εξαίρεση την κα Ιντζεπελίδου που ήταν παρούσα).

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον

Ο επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Πολυτεχνικής Σχολής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ., Γιώργος Γκαϊντατζής στην εισήγησή του προχώρησε σε ανάλυση του έργου του LNG και των διαστάσεων του έργου καθώς και των τεχνικών του χαρακτηριστικών. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, παρουσίασε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία του στο ατμοσφαιρικό (ατυχηματικές-τυχαίες διαρροές, εκπομπές από σύστημα καύσης, εκπομπές από τα πλοία προσέγγισης και από την αυξημένη κυκλοφορία πλοίων), υδάτινο (θαλάσσιο, ποτάμιο Δέλτα, υπεδάφιο και άλλα επιφανειακά νερά) και χερσαίο (έδαφος, χλωρίδα και πανίδα, προστατευόμενες περιοχές) περιβάλλον, ενώ παρουσίασε και τους 6 φυσικούς κινδύνους οι οποίοι εντοπίζονται στην αναφλεξιμότητα, τα κρυογενικά εγκαύματα, την ασφυξία, τον κίνδυνο ανατροπής, τρομοκρατίας, τις φυσικές καταστροφές και το τεχνολογικό ατύχημα.
Ο κ. Γκαϊντατζής σημείωσε ιδιαίτερα την έλλειψη υποδομών στο χώρο του λιμανιού και της ευρύτερης περιοχής που πρέπει να στηρίζουν μια τέτοια εμβέλειας έργο (λιμενικές υποδομές, πυροσβεστικός σταθμός), ενώ επεσήμανε ότι δεν υφίσταται σταθμός ελέγχου ρύπανσης ώστε οι αρχές και οι εποπτικοί φορείς να βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί. Σημείωσε δε ότι την περίοδο 1944-2014 έχει καταγράψει 109 ατυχήματα σε ανάλογα έργα, με 244 θανάτους και 519 τραυματισμούς.
« Υπάρχουν διάφορες τεχνικές, οικονομικές διαστάσεις του έργου, όπως επίσης και μια αποτίμηση των περιβαλλοντικών διαστάσεων, των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να ανησυχούμε για το έργο, εάν εφαρμοστούν οι κανόνες της τεχνικής και της επιστήμης» είπε ο καθηγητής και ζήτησε εγρήγορση και επιμονή στην εξασφάλιση των ανταποδοτικών οφελών για τον τόπο.

«Θα πληγεί το αλιευτικό πεδίο του Θρακικού πελάγους»

Το αλιευτικό πεδίο του Θρακικού πελάγους είναι από τα πλουσιότερα στον ελλαδικό χώρο και ο χώρος των αλιέων είναι αυτός που θα πληγεί περισσότερο από την εγκατάσταση και λειτουργία του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Αυτό επιβεβαίωσε ο πλέον ειδικός. Ο κ. Μάνος Κουτράκης, Βιολόγος, Ιχθυολόγος, Τακτικός Ερευνητής Ινστιτούτου Αλιευτικής έρευνας, ο οποίος ανέλυσε τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο σταθμός που σχεδιάζεται σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα έχει τόσο στο θαλάσσιο περιβάλλον όσο και στις αλιευτικές δραστηριότητες στον κόλπο Αλεξανδρούπολης.
«Δυστυχώς οι αλιείς είναι μια ομάδα που από μια τέτοια κατάσταση θα πληγεί περισσότερο, θα χάσουν το πεδίο αλιευμάτων, αφού θα περιοριστεί η ακτίνα του, και θα υπάρχουν ενδεχόμενες μειώσεις στα αλιεύματα αλλά πιστεύω ότι με σωστές προσπάθειες μπορούν να υπάρξουν κάποια αποτελέσματα, κάποιες λύσεις. Εξαρτάται τι θα δοθεί και στους αλιείς, σαν ανταποδοτικά γι αυτά που θα χάσουνε στην πορεία της υλοποίησης ή στην πορεία λειτουργίας του έργου, που μπορεί να είναι από κάποια βήματα έως κάποια παραγωγή. Απαιτείται να γίνει ένα πρόγραμμα παρακολούθησης της αλιείας και των επιπτώσεων, και στην πορεία αυτής της υλοποίησης, μαζί με τον σχεδιασμό που θα γίνει στην αρχή κατά την υλοποίηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτράκη, η μισή αλιευτική παραγωγή όλης της χώρας βρίσκεται στο Θρακικό πέλαγος για αυτό και έρχονται μεγάλα αλιευτικά σκάφη. Η Αλεξανδρούπολη είναι πρωταθλήτρια στην παράκτια αλιεία καθώς και στην διαχείριση της παραγωγής, ανέφερε ότι σαν επαγγελματικός κλάδος απασχολούνται 500 άτομα, ενώ θα αλλάξει σημαντικό μέρος από το θαλάσσιο περιβάλλον με τις υφιστάμενες προβλεπόμενες εγκαταστάσεις. Σαν μεγάλο εμπόδιο για τους αλιείες χαρακτήρισε τις αποστάσεις αποκλεισμού που θα υπάρξουν. 

«Δεν υπάρχει εθνική στρατηγική ενέργειας»

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος του τομέα ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θανάσης Πετράκος σημειώνοντας ότι το έργο είναι σύνθετο και η απάντηση δεν μπορεί να είναι καθόλου απλή. «Αυτό που εμείς στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θέτουμε είναι για ποιο σκοπό γίνεται κάποιο έργο, αν εντάσσεται σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό -το οποίο δεν εντάσσεται- αν έχουμε ισχυρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρηθούν οι προϋποθέσεις ασφαλείας και περιβάλλοντος, που δυστυχώς με αυτή την κυβέρνηση δεν έχουμε αυτές τις προϋποθέσεις. Για να υπάρξουν οφέλη για μια χώρα από τέτοια έργα πρέπει να υπάρχουν ισχυρές δημόσιες επιχειρήσεις οι οποίες να συνάπτουν κοινοπραξίες και με ξένες χώρες. Όμως η κυβέρνηση αυτή ξεπουλάει τις δημόσιες επιχειρήσεις, άρα απαιτείται μια εντελώς διαφορετική εθνική ενεργειακή στρατηγική την οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτή η κυβέρνηση».
Μιχαηλίδης: Έλλειμμα ενημέρωσης

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΑΣΑ» που διοργάνωσε την εκδήλωση, μίλησε για την ανάγκη ενημέρωσης από ειδικούς για ένα έργο τόσο σημαντικό έργο που θα αλλάξει πολλά στην περιοχή, καθώς παρουσιάζεται έλλειμμα γνώσης και πληροφόρησης, με κύρια ευθύνη της δημοτικής αρχής.
«Είναι ένα έργο το οποίο είναι μεγάλης κλίμακας, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι το πρώτο έργο που θα γίνει σε θαλάσσια περιοχή, ίσως το δεύτερο στη Μεσόγειο. Στον ελληνικό χώρο υπάρχει μια ανάλογη τέτοια μονάδα αλλά στο νησί στην Ρεβυθούσα. Σε θαλάσσια περιοχή είναι το πρώτο έργο που γίνεται, είναι ένα έργο που, ακόμη και το περιβάλλον να μην επηρεάσει , σίγουρα θα πλήξει κάποιους φορείς, κάποια επαγγέλματα. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους αλιείς διότι η αλιεία είναι και η φυσιογνωμία της πόλης. Από την αλιεία για παράδειγμα επηρεάζεται ο τουρισμός, οι ξενοδόχοι, η εστίαση. Επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι όλοι γνωρίζουμε, όσοι είμαστε και Αλεξανδρουπολίτες πως αυτή η πόλη ξεκίνησε ως ένα ψαροχώρι. Άρα λοιπόν μια τέτοια μονάδα, τέτοιας κλίμακας, για την οποία οφείλουμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας, πιθανότατα, πέρα από όλα τα υπόλοιπα, να αλλάξει και την φυσιογνωμία αυτής της περιοχής».