Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015

Το κυβερνητικό πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος στο κατάμεστο γυμναστήριο του Τάε Κβον Ντο στο Π. Φάληρο.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην τρομοκρατική επικοινωνιακή εκστρατεία της ΝΔ τονίζοντας ότι «ο Α. Σαμαράς κρύβεται από το φως και ανασύρει φαντάσματα. Νεκρανασταίνει το φόβο, νεκρανασταίνει το Grexit, νεκρανασταίνει τη χρεοκοπία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χωρίς κανένα σεβασμό στο αξίωμά του, σέρνει αυτό το χορό των ζόμπι. Με μουσική υπόκρουση το ψέμα σε όλες τις εκδοχές του και έχει φτάσει να χρησιμοποιεί τη λέξη αλήθεια σε μια εκστρατεία ψέματος».
Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε στη συνέχεια την ευρωπαϊκή διάσταση της επερχόμενης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «στις 25 Γενάρη στην Ελλάδα ακουμπά και η δημοκρατική Ευρώπη, ακουμπά η κοινωνική πλειοψηφία που εναντιώνεται στη λιτότητα».
Όπως τόνισε, «στις 25 Γενάρη η αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη ξεκινάει από εδώ από την Ελλάδα. Και η δική μας, εκλογική νίκη θα γίνει, προς το τέλος αυτού του χρόνου, και νίκη του ισπανικού λαού. Με τους Podemos και την Ενωμένη Αριστερά να έρχονται στη κυβέρνηση. Και ένα χρόνο αργότερα και του ιρλανδικού λαού. Με το Sinn Fein του Τζέρυ Άνταμς. Και σταδιακά υπόθεση ολοένα και πιο πολλών».
Υπογράμμισε την ακύρωση της κινδυνολογίας εγχώριων και ξένων κέντρων από δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου τα οποία ερμηνεύουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα ως το μήνυμα για την αναγκαία αλλαγή πολιτικής και τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη.
Έπειτα, αναφέρθηκε στις βαριές ευθύνες του φθαρμένου κομματικού συστήματος για την καταστροφή που προκάλεσαν στην ελληνική κοινωνία οι μνημονιακές πολιτικές. Όπως είπε, «οι πρωταγωνιστές της σήψης και της κρίσης, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, φεύγουν έχοντας βουλιάξει τη χώρα, έχοντας υποθάλψει τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την κλεπτοκρατία».
• Φεύγουν, έχοντας παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές και στην τρόικα. Γιατί δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ!
• Φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους, περίπου, το μισό πληθυσμό της χώρας, δηλαδή 6,3 εκατομμύρια συνανθρώπους μας, σε καθεστώς φτώχειας.
• Φεύγουν, έχοντας εγκαταλείψει σχεδόν το ⅓ του εργατικού δυναμικού στην ανεργία και το 71% των ανέργων στη μακροχρόνια ανεργία.
• Φεύγουν, έχοντας δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα, με το περίφημο e-mail του κ. Σαμαρά, για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στους λογαριασμούς του νερού και του ρεύματος, για κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2015 σε, περίπου, 320.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις έχουν ως πρόγραμμά τους το νέο Μνημόνιο και νέα σκληρά μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένου και ενός πογκρόμ πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ως εκ τούτου, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός, «στις 26 Γενάρη θα δώσει οριστικό τέλος στην εθνική ταπείνωση και την ανθρωπιστική κρίση. Θα δώσει τέλος στον μνημονιακό παραλογισμό. Με την ψήφο του στο ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτοδύναμη κυβέρνηση του λαού. Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες οι οποίοι είναι οι εξής:

Α. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Ο πρώτος πυλώνας αφορά το πρόγραμμα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων και περιλαμβάνει
1. Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον, τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά
2. πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης
3.13η Σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700Ε
4.Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
5. Ειδική κάρτα μετακίνησης
6. Κατάργηση ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Β. Επανεκκίνηση της οικονομίας

Ο Δεύτερος πυλώνας εστιάζει στα μέτρα για την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας αποσκοπούν στην στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την αύξηση των δημόσιων εσόδων από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επί της ουσίας, αντιμετωπίζουν τρία ζητήματα: τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Προβλέπεται η σύσταση περιφερειακών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού, ώστε να εισπραχθούν αμέσως οι οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι δόσεις δεν θα ξεπερνούν το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, ενώ οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα δεν θα ξεπερνούν το 30% του αρχικώς οφειλόμενου κεφαλαίου.
Επίσης, για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα δίδεται άμεσα φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα ενώ άμεσα θα παυθούν οι κατασχέσεις και οι ποινικές διώξεις για όσους εντάσσονται στη ρύθμιση, και θα ανασταλούν για όσους αποδεδειγμένα έχουν μηδενικό εισόδημα.
Ακόμα:
Καταργούνται η αντισυνταγματική αυτόφωρη διαδικασία για οφειλές προς το δημόσιο, αλλά και ο ΕΝΦΙΑ στη θέση του οποίου θεσπίζεται κοινωνικά δίκαιος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
Θεσπίζεται αφορολόγητο όριο στα €12.000 για όλους.
Ιδρύεται Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζας και Τράπεζες ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.
Εφαρμόζεται το Πρόγραμμα της Νέας Σεισάχθειας με τη Ρύθμιση κόκκινων δανείων.

Κόκκινα δάνεια

Ειδικότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων προβλέπεται η «σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, όχι ως μία «κακή τράπεζα», δηλαδή ως «bad bank», αλλά, αντίθετα ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων» με στόχο την « ίση και δίκαιη μεταχείριση όλων των δανειοληπτών».
Επισημαίνεται ότι σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία με νόμο παρέδωσε τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις στις τράπεζες, που μονομερώς, πλέον, μπορούν να τις θέτουν σε ειδική μορφή πτώχευσης και εκκαθάρισης, ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί λύση ταχείας εφαρμογής χωρίς μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες η οποία θα διασφαλίζει τη λειτουργία των επιχειρήσεων.
Διευκρινίζεται ότι οι πόροι δεν θα είναι κρατικοί εκτός εξαιρέσεων για ειδικούς αναπτυξιακούς σκοπούς.
Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ θα απαγορεύσει τις εξαγορές κόκκινων δανείων από διεθνή funds που έχουν στόχο να κερδοσκοπήσουν. στην πλάτη των ελλήνων πολιτών και της ελληνικής οικονομίας.

Πλειστηριασμοί

«Οι έλληνες και οι ελληνίδες με τον ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση θα κοιμούνται ήσυχα και στα σπίτια τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναστείλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
H στήριξη του κόσμου της εργασίας και η ενίσχυση της διαπραγματευτικής του δύναμης είναι από τους κεντρικούς πολιτικούς πυλώνες του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Βάζουμε τέλος στην εργοδοτική ασυδοσία.
Σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας, επαναφέρουμε το εργασιακό δίκαιο που κατήργησαν οι μνημονικοί νόμοι.

Γ. Πρόγραμμα για την ανάκτηση της εργασίας

Ο Τρίτος πυλώνας αποσκοπεί στην αποκατάσταση του εργατικού δικαίου και στήριξη του κόσμους της εργασίας και της διαπραγματευτικής του δύναμης έναντι της εργοδοτικής ασυδοσίας. Ειδικότερα προβλέπεται:

1. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα €751 για όλους.
2. Αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επαναφορά των τριετιών, της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας και της διαιτησίας
3. Κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις
4. Υλοποίηση του Σχεδίου για άμεση δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό, δημόσιο και κοινωνικό τομέα της οικονομίας.

Δ. θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.

Ο Τέταρτος πυλώνας του άμεσου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά ανταποκρίνεται στο αίτημα για μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση. ¨όπως ανάφερε ο Αλέξης Τσίπρας ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει της παθογένειες της δημόσιας διοίκησης η οποία όμως σήμερα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης καθώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις, παρά τα όσα ισχυρίστηκαν, δεν έκανα τίποτα για να τις «θεραπεύσουν».
Το «ολοκληρωμένο σχέδιο δημοκρατικής μεταρρύθμισης και εξορθολογισμού» του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει
καταρχάς την αλλαγή στη δομή της Κυβέρνησης – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι προβλέπονται μόνο 10 υπουργεία ώστε το υπουργικό συμβούλιο να μην είναι διακοσμητικό αλλά να λειτουργεί ως ισχυρό όργανο πολιτικού σχεδιασμού και συντονισμού
κατάργηση των πολυάριθμων κυβερνητικών οργάνων τα οποία ο Τσίπρας χαρακτήρισε «φυτώρια διαφθοράς και διάχυσης της πολιτικής ευθύνης».
Αποσυμφόρηση του δημόσιο τομέα από τις στρατιές των Συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και, σε ένδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύεται τον δημόσιο τομέα, προωθείται η στελέχωση των Γραφείων Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων Υπαλλήλων
Κατάργηση της μνημονιακής νομοθεσίας για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων
Κατάργηση του θεσμού της διαθεσιμότητας στα πλαίσια της κινητικότητας για τον εξορθολογισμό της κατανομής προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών και των υπουργείων.
Αποκατάσταση των αντισυνταγματικά απολυμένων.
Κατάργηση του αντισυνταγματικού νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών θα γίνεται στη βάση αντικειμενικών δεικτών.

Γραφειοκρατία

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η γραφειοκρατία και η πολυνομία αποτελεί πρακτική συντήρησης της διαφθοράς. Για την αντιμετώπισή της προβλέπει:
Περιορισμό της φυσική επαφής διοίκησης και διοικουμένου για την καταπολέμηση της μικρής διαφθοράς. Στο πλαίσιο αυτό αναβαθμίζονται τα ΚΕΠ τα οποία μετατρέπονται σε Πολυδύναμα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων ενώ δημιουργούνται τμήματα εξυπηρέτησης πολιτών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
Εισάγεται η ηλεκτρονική Κάρτα για κάθε πολίτη με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την συναλλαγή με τη δημόσια διοίκηση
Καταργείται το πλήθος δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών και αδειών λειτουργίας καταστημάτων. Στη θέση του προληπτικού ελέγχου εισάγεται ο κατασταλτικός έλεγχος..
Συγκροτείται ειδικό γραφείο κωδικοποίησης της νομοθεσίας υπό την ευθύνη της Βουλής των Ελλήνων.

Διαπλοκή (ΜΜΕ – τράπεζες – κόμματα – οικονομική ολιγαρχία)

Για τα πολιτικά κόμματα ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται:
Να αναμορφώσει το πλαίσιο του τραπεζικού δανεισμού των κομμάτων, με τη θέσπιση ανώτατου ορίου δανεισμού, απαγόρευση του μακροπρόθεσμου δανεισμού και γενική απαγόρευση δανειοδότησης πάνω από ένα μικρό μέρος της κρατικής χρηματοδότησης
Να προωθήσει τον πλήρη έλεγχο και διαφάνεια για τα οικονομικά των κομμάτων

Για τα ΜΜΕ:
Ενεργοποιεί άμεσα τις διατάξεις των νόμων, οι οποίες:
(α) επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης, και
(β) ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ’ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.
Προκηρύσσει από μηδενική βάση διαγωνισμό για τις άδειες λειτουργίας ΜΜΕ.

Για τις δημόσιες συμβάσεις:

Στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει, σεβόμενη την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Συγκεκριμένα, δεσμεύεται για:
Την ενίσχυση των θεσμών κοινωνικού ελέγχου, διαφάνειας και δημοσιότητας σε όλα τα στάδια,
Την αυστηροποίηση των όρων σχεδιασμού και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων
Τη διαμόρφωση αντικειμενικού και διαφανούς θεσμικό πλαίσιο διεξαγωγής των δημοσίων διαγωνισμών,
Τον τερματισμό των φωτογραφικών διατάξεων στις προκηρύξεις!

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει δικαιοσύνη:
Συστηματοποιεί τη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν προβληματικούς διαγωνισμούς οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη ή διενεργήθηκαν την τελευταία πενταετία
Διασφαλίζει την άμεση επανόρθωση της ενδεχόμενης περιουσιακής ή άλλης βλάβης του δημοσίου, στις περιπτώσεις «αμαρτωλών» συμβάσεων.
Καταργεί τις αντισυνταγματικές και προσβλητικές για τη δημοκρατία διατάξεις που παρέχουν ασυλίες στα ΔΣ του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.
Ειδικά όσον αφορά τις ασυλίες των μελών των ΔΣ σε ΤΧΣκαι ΤΑΙΠΕΔ ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους λέγοντας πως αποτελούν ομολογία ενοχής του μνημονιακού κατεστημένου και των λειτουργών του που εν γνώσει τους ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο. « Δεν θα το ξεχάσουμε», προειδοποίησε.

Ελεγκτικοί μηχανισμοί – ΣΔΟΕ

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ανασυγκρότηση των ελεγκτικών μηχανισμών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κακοδιοίκηση, η παρανομία και η διαφθορά, με πρώτο βήμα την ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο σώμα το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.
Σε αυτή τη κατεύθυνση, τα πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν:
1. Την ενίσχυση και στήριξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική οικονομία και την δημόσια διοίκηση αλλά και να εκκαθαριστεί η αγορά εργασίας από πρακτικές άγριας εκμετάλλευσης και ανασφάλιστης εργασίας,
2. Τη στήριξη της επιτυχημένης αρχής για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.
3. Την επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες.