Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Κώδικας τιμής

Του Λεωνίδα Χέλη

Στις εκλογές που έρχονται σε λίγες μέρες είναι πάρα πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως θα κλείσει ο κύκλος που άνοιξε το 1974 με την πτώση της χούντας και τη μεταπολίτευση. Μια ολόκληρη εποχή, 40 συναπτά έτη, με μεγάλα επιτεύγματα μα και μεγάλες απογοητεύσεις , με περιόδους οραμάτων και ενθουσιασμού που πάντα όμως κατέληγαν σε οδυνηρές διαψεύσεις . Δεν είναι μόνο τα οικονομικά συντρίμμια που αφήνει πίσω του αυτός ο κύκλος - το ίδιο σημαντικό, αν όχι περισσότερο - είναι και η χρεωκοπία ενός ολόκληρου συστήματος διακυβέρνησης και η καθολική απαξίωση στη συνείδηση των πολιτών εννοιών και όρων όπως βουλευτής, αντιπροσώπευση, κοινοβούλιο, θεσμοί αλλά και πολιτική ηθική.
Αδιαφάνεια, σκοτεινές συναλλαγές και μαύρο πολιτικό χρήμα, ρουσφέτια και αναξιοκρατία, μίζες, εκβιασμοί, υποταγή του δημόσιου συμφέροντος στο προσωπικό-κομματικό είναι η καθημερινή πραγματικότητα στον τρόπο άσκησης της πολιτικής εξουσίας. Η "γυναίκα του Καίσαρα" όχι μόνο δε φαίνεται αλλά δεν είναι κιόλας τίμια.
Από παντού ακούμε πόσο κρίσιμες είναι οι επερχόμενες εκλογές · και πράγματι είναι . Γιατί η κατάσταση είναι πια οριακή ...
- Είναι απολύτως απαραίτητο να αλλάξει ριζικά το πολιτικό σχέδιο της πατρίδας μας και να σταματήσει ο κύκλος των μνημονίων, της λιτότητας και της υποταγής· αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί.
- Είναι απολύτως απαραίτητο να στηριχθεί η κοινωνία μας και να μπει ένα τέλος σε αυτήν την ανθρωπιστική κρίση που απειλεί με κατάρρευση τον ιστό μας · αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί.
- Είναι απολύτως απαραίτητο να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας όχι μόνο με άφθαρτα πρόσωπα αλλά και με νέους ηλικιακά ανθρώπους της παραγωγής που θα "βάλουν πλάτες" και να " σηκώσουμε τὸν ἥλιο πάνω ἀπ᾿ τὴν Ἑλλάδα" . Όμως ούτε αυτό αρκεί από μόνο του .
Όλα τα παραπάνω όσο σημαντικά και αν είναι , αποτελούν τη μισή δουλειά που πρέπει να γίνει. Η άλλη μισή είναι να ξαναδώσουμε πραγματικά αξιακό περιεχόμενο στον τρόπο άσκησης της πολιτικής. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι πολίτες να ξαναεμπιστευθούν ,έστω και δειλά στην αρχή, τους πολιτικούς και την πολιτική. Χθες, όχι σήμερα έπρεπε να έχουν γίνει τα παρακάτω :
α) Όλοι/ες οι βουλευτές μέ όποιο κόμμα και αν εκλεγούν να δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά, αλλά και με την υπογραφή τους ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους .
Για να σταματήσει η πολιτική κοροϊδία των ψηφοφόρων και οι συναλλαγές κάτω απο το τραπέζι
β) Όλοι οι βουλευτές υποχρεούνται να παραιτούνται από τη χρήση του δικαιώματος βουλευτικής ασυλίας σε περιπτώσεις που η αίτηση άρσης της δεν συνδέεται με πολιτικές πράξεις ή με πράξεις σχετικές με την άσκηση του έργου του βουλευτή.
Δε νομίζω πως χρειάζεται έστω και ένα επιχείρημα για αυτό !
γ) Δεν μπορεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο να υπάρχει άμεση ή έμμεση προσωπική χρηματοδότηση υποψήφιου, είτε για την προεκλογική καμπάνια είτε για οποιονδήποτε λόγο.
Ώστε να σταματήσουν οι οικονομικά ισχυροί να "διαλέγουν" ποιοι θα εκλέγονται και να εξαγοράζουν συνειδήσεις
δ) Οι βουλευτές όλων των κομμάτων να δεσμεύονται να μην αναλάβουν διοικητικό, εκτελεστικό ή αποφασιστικό ρόλο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, εταιρείες κ.λπ. που έχουν σχέση με το Δημόσιο ή με οποιαδήποτε πτυχή του αντικειμένου τους ως βουλευτών, για δέκα χρόνια από τη λήξη της θητείας τους.
Για να σταματήσει αυτό το άθλιο φαινόμενο , όταν κάποιος δεν επανεκλέγεται να γίνεται διοικητής/στέλεχος επιχειρήσεων και να μεσολαβεί για τα συμφέροντα τους στο Δημόσιο. Ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, δηλαδή πίσω στη δουλειά που έκανε !
ε) Να απαγορεύεται να διατηρούν οι υποψήφιοι βουλευτές προσωπικό εκλογικό κέντρο ή ακόμα χειρότερα "πολιτικό γραφείο "
Αλήθεια σε τι εξυπηρετεί το προσωπικό "πολιτικό γραφειο" πέρα απο το να γίνεται κέντρο οπου οι πολίτες υποβάλλουν τα σέβη τους και τα ρουσφετολογικά τους αιτήματα στους "άρχοντες" και να στήνονται προσωπικοί μηχανισμοί ;;; Άμεσα να κλείσουν όλα και να μην ξανανοίξει κανένα από όλα τα κόμματα!
στ) Να μην επιτρέπεται η έκδοση προσωπικού προεκλογικού υλικού (πέρα από μια κάρτα) και πολύ περισσότερο οι προσωπικές διαφημίσεις
Πέρα από το αισθητικό πρόβλημα που δημιουργούν όλα αυτά τα φυλλάδια, αλλά και το περιβαλλοντικό, οι προσωπικές διαφημίσεις οδηγούν στο κοινοβούλιο μόνο τους "έχοντες και κατέχοντες" και όσους δέχονται να εξαγοραστούν.
ζ) Οι "αποτυχόντες" υποψήφιοι όλων των κομμάτων, όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί, είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας με οποιοδήποτε κόμμα ως κορμό, να μην τοποθετούνται επικεφαλής/διοικητές σε δημόσιους οργανισμούς κάθε τύπου.
Επιτέλους να σταματήσει αυτό το γελοίο θέαμα , όποιος δεν εκλέγεται να "τακτοποιείται" στους δημόσιους οργανισμούς ! Χάθηκαν οι άξιοι άνθρωποι που να είναι και σχετικοί με το αντικείμενο ;
Αυτά τα 7 σημεία μπορούν να αποτελέσουν ένα δεσμευτικό πλαίσιο για όλους! Σίγουρα δεν είναι αρκετά , απαιτούνται πολλά περισσότερα που έχουν να κάνουν και με τις βουλευτικές αποζημιώσεις αλλά και τις παροχές κάθε τύπου στους βουλευτές. Ας κρατήσουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες , όμως αυτά τουλάχιστον μπορούν να γίνουν δεκτά από όλους! Γνωρίζω φυσικά οτι πολλοί ,όπως οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλοι ,δεσμεύονται ήδη με κώδικα δεοντολογίας στα περισσότερα από τα παραπάνω.
Μέσα από αυτές τις γραμμές καλώ όλες/ους τους υποψήφιους βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων στον Έβρο να συνυπογράψουν αυτό το ελάχιστο πλαίσιο και να δημιουργήσουμε ένα "κώδικα πολιτικής τιμής του Έβρου" και να αναγκάσουμε με το παράδειγμα μας και άλλους νομούς να τον υιοθετήσουν . Για να φέρουμε και μια φορά τον τόπο μας με θετικό τρόπο στην επικαιρότητα δείχνοντας πως μπορεί και από τις ακριτικές περιοχές μπορούν να ξεκινάν σημαντικές πρωτοβουλίες που δίνουν ουσιαστικό νόημα στην πολιτική.

Λεωνίδας Κ. Χέλης
Υποψήφιος Βουλευτής Έβρου με τον ΣΥΡΙΖΑ