Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Σε κατάληψη τα γραφεία της ΕΒΖ από τευτλοπαραγωγούς

της Άννης Καρολίδου

Τευτλοκαλλιεργητές και τευτλοεξαγωγείς έχουν καταλάβει τα γραφεία τηςΕλληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε., στην οδό Μητροπόλεως, απαιτώντας από τη διοίκηση μία οριστική απάντηση για το πότε θα πάρουν τα χρήματα που τους οφείλει η εταιρεία από την τελευταία καμπάνια.
«Είμαστε εδώ, περισσότεροι από 300 καλλιεργητές από τους νομούς των Σερρών, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας και της Ημαθίας και δεν πρόκειται να φύγουμε αν δεν μας δώσουν μια συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα πάρουμε τα λεφτά μας, είπε στη Voria.gr ο παραγωγός Παύλος Μπογιαννίδης.«Έχουμε κόψει τιμολόγια για τα τεύτλα που παραδώσαμε, χρωστάμε στην Εφορία, στα πρατήρια γεωργικών εφοδίων, στους εργάτες που δουλέψανε στα χωράφια, μας κυνηγάνε όλοι και με το δίκιο τους», πρόσθεσε ο κ.Μπογιαννίδης.
Η τελευταία ενημέρωση που είχαν από τη διοίκηση της εταιρείας, ήταν ότι θα τους δοθεί το 60% των χρωστούμενων, από τα χρήματα που θα χορηγήσει η τράπεζα Πειραιώς, μετά το σφράγισμα του σιλό ζάχαρης της εταιρείας.
«Με παρέμβασή μας δεν αφήσαμε να σφραγιστεί το σιλό, γιατί τότε θα είμασταν πια οριστικά ζημιωμένοι. Μας χρωστάει η εταιρεία και μας χρωστάει ακόμη ο ΟΠΕΚΕΠΕ και την ενίσχυση από το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης της τευτλοκαλλιέργειας. Εάν δεν πάρουμε απάντηση για τα χρήματά μας, δεν φεύγουμε».

Λαφαζάνης: «οχι σε προεκλογικό λουκέτο στην ΕΒΖ Α.Ε.»

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιά συναντήθηκε με τον Γραμματέα της Ομοσπονδίας εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ Α.Ε) Μπιμπισίδη Βασίλη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου εργαζομένων στις Κεντρικές Υπηρεσίες της ΕΒΖ Χρυσικόπουλο Θεμιστοκλή και την Γραμματέα του ίδιου Συλλόγου Παναγιώτα Στύλου.
Μετά τη συνάντηση ο Παν. Λαφαζάνης έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς, με κάλυψη και εντολή της κυβέρνησης, σπεύδει σε προεκλογική περίοδο να κατασχέσει την παραγωγή ζάχαρης από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε, πράγμα που δίνει στην τελευταία τη χαριστική βολή και την εξωθεί στο κλείσιμο, με οδυνηρές συνέπειες για την αγροτική οικονομία.
Κυβέρνηση και Τράπεζα Πειραιώς δεν έχουν κανένα δικαίωμα να κλείνουν σε μια νύχτα την μεγαλύτερη γεωργική βιομηχανία της χώρας και να καταδικάζουν στον αφανισμό δεκάδες χιλιάδες αγρότες από τη Φθιώτιδα ως την Ορεστιάδα. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως την κατάσχεση – δέσμευση της παραγωγής ζάχαρης της ΕΒΖ Α.Ε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί τετελεσμένα, θα στηρίξει πλήρως τη λειτουργία της ΕΒΖ και θα επιδιώξει να διασφαλίσει την προοπτική της».