Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2015

EBZ: Παύση πληρωμών καταγγέλουν οι εργαζόμενοι

Δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους 250 εργαζομένους της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ με την άφιξη της νέας χρονιάς, αφού -όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, Χριστόδουλος Βαρκάκης- «πήγαμε να πληρωθούμε τον μισθό μας στην τράπεζα και δεν υπήρχε ούτε ένα ευρώ. Ψάχνοντας το τι συμβαίνει, πληροφορήθηκα ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει σε παύση πληρωμών, κατόπιν εντολής του εκκαθαριστή». Μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Βαρκάκης ανέφερε: «Μού είπανε ότι αυτό έγινε προκειμένου να κατευνάσουν τα πνεύματα αναφορικά με τις οφειλές της εταιρείας στους τευτλοπαραγωγούς που ανέρχονται στα 18 εκατ. ευρώ.» Για πέντε χρόνια να μην πληρώνουν τους 250 εργαζομένους της ΕΒΖ, πρόσθεσε ο συνδικαλιστής, δεν πρόκειται να ισοφαρίσουν τις οφειλές προς τους καλλιεργητές.
Όπως σημείωσε ο κ. Βαρκάκης, η ανησυχία των εργαζομένων αναφορικά με το μέλλον της εταιρείας είναι έντονη και όπως είπε: «Τέλος της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να γίνει συνάντηση με τη διοίκηση, προκειμένου να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει».
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας Παύλος Μπογιαννίδης, στο πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου πρόκειται να αρχίσει η πληρωμή των 18 εκατ. ευρώ στους 4.000 τευτλοπαραγωγούς της χώρας, που παρέδωσαν φέτος 532.000 τόνους τεύτλων στην ΕΒΖ.
Όπως εξήγησε, αυτό προκύπτει από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με την ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τη διοίκηση της ΕΒΖ, ύστερα από συνάντηση , στην Αθήνα, με επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, απ' όπου και αναμένεται να ληφθεί δάνειο. Ανέφερε ακόμη πως γίνονται συζητήσεις με τη διοίκηση της εταιρείας, προκειμένου εντός του Ιανουαρίου να γίνει η παράδοση, στην ΕΒΖ, των τεύτλων που έχουν μείνει στα χωράφια λόγω της κακοκαιρίας.
Πρόκειται, όπως διευκρίνισε ο κ. Μπογιαννίδης, για 2.500 στρέμματα με περίπου 20.000 τόνους τεύτλα.
Στο μεταξύ, τη στιγμή που οι τευτλοπαραγωγοί περιμένουν να πληρωθούν, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης χρειάζεται τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τα οφειλόμενα της φετινής «καμπάνιας», αλλά και τις υποχρεώσεις της απέναντι στη ΔΕΠΑ.
«Δεκαοκτώ εκατ. ευρώ απαιτούνται για να πληρωθούν παραγωγοί, τευτλοεξαγωγείς, μεταφορείς, άλλα 5 εκατ., ευρώ για να τακτοποιηθούν οι υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη φετινή καμπάνια και 8 εκατ. ευρώ είναι οι υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντι στη ΔΕΠΑ» εξήγησε ο κ. Βαρκάκης