Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Κρίσιμη η κατάσταση στον Εβρο

Κρίσιμη χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης (Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Παυλίδης την κατάσταση στον Έβρο, ενώ σε έκτακτη σύσκεψη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη,έγινε μια αποτίμηση της κατάστασης στην περιοχή και των μέτρων που θα ληφθούν τις επόμενες ώρες. Λόγω της «εισβολής» των υδάτων εκκενώθηκαν προληπτικά δύο οικισμοί, τα Λαγυνά και ο Πόρος ενώ πλημμύρισαν τουλάχιστον 180.000 στρέμματα.Ο κ. Παυλίδης κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών ν' απεγκλωβιστεί η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων από μακροχρόνιες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και ν' αλλάξει η διαδικασία της νομοθεσίας για την απόληψη αδρανών υλικών, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσα να προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή των απαραίτητων αναχωμάτων.
Ο περιφερειάρχης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο χαρακτήρισε την κατάσταση στον Έβρο ως ιδιαίτερα κρίσιμη, τόνισε ωστόσο ότι παρατηρείται μια σταδιακή υποχώρηση των υδάτων.
Ο περιφερειάρχης σημείωσε ακόμα ότι ο όγκος των νερών που μπήκαν στην κοίτη του ποταμού Έβρου ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια καθώς φθάνει τα 2.850 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Μάλιστα, τόνισε ακόμα ότι ήταν τόσο μεγάλος ο υδάτινος όγκος που ήταν πραγματικά αδύνατον να κρατηθεί μέσα στα όρια της κοίτης του ποταμού.

Πολύ πάνω από το όριο η στάθμη στο Πέταλο

Η στάθμη των υδάτων του ποταμού στο Πέταλο έφθασε, στη διάρκεια της ημέρας τα 7,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα, ενώ η ορμητική «εισβολή» των υδάτων του ποταμού τόσο σε οικισμούς, όσο και σε μεγάλες εκτάσεις, δεν αποκλείεται να προκάλεσε και απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο.
Ο κ. Πέτροβιτς υπογράμμισε ότι, οι υπηρεσίες παρεμβαίνουν με κάθε δυνατό τρόπο και αποκαθιστούν τις ζημιές που υπάρχουν στα αναχώματα, ούτως ώστε να αποτρέψουν περαιτέρω επιδείνωση των φαινομένων που έπληξαν το κεντρικό και νότιο τμήμα του νομού Έβρου.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Σουφλίου που βρίσκεται στην περιοχή του οικισμού Λαγυνά περιέγραψε με «μελανά χρώματα» την κατάσταση, καθώς, όπως είπε, “η κατάσταση παραμένει όπως ήταν και χειρότερη, στα Λαγυνά τα σπίτια 'πνίγονται' το ένα μετά το άλλο. Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά, σ' αυτή την περίπτωση απεγκλωβίζουμε τους ανθρώπους”.
Σημείωσε ακόμη ότι, είναι τραγική η κατάσταση, αφού χάθηκαν περιουσίες, καλλιέργειες παλιές καταστράφηκαν και νέες δεν θα μπορέσουν να υπάρξουν. Τόνισε δε, ότι, ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη που βρέθηκε, σήμερα στις πληγείσες περιοχές να δοθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες.
Υπενθύμισε τέλος, ότι, οι κάτοικοι των Λαγυνών που αναγκάστηκαν να φύγουν από το χωριό θα βρουν στέγη στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Σουφλίου, στην έδρα του Δήμου και σε συγγενικά τους πρόσωπα.
Νωρίτερα, η η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, είχε δηλώσει ότι απόλυτη προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, είναι να προστατευθεί η ανθρώπινη ύπαρξη.
«Έχω ήδη ενημερωθεί για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Έβρου και ειδικά τα Λαγυνά και ο Πόρος. Θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Πέτροβιτς και τους τοπικούς φορείς για την άμεση κινητοποίηση που ελπίζουμε ότι θα αποτρέψει τα χειρότερα. Το ελάχιστο που μπορώ να πω αυτές τις στιγμές είναι ότι συμπάσχω με τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας», τόνισε η υφυπουργός.
«Από το 1963 έχουμε να βιώσουμε τέτοια κατάσταση στα Λαγυνά, με τη βασική διαφορά, όμως, ότι τότε δεν υπήρχαν αναχώματα» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Λίτσα Κακαλή, κάτοικος του οικισμού, η οποία είδε, όπως και πολλοί άλλοι, τα ορμητικά νερά του Έβρου να «εισβάλλουν» στο σπίτι της.

ethnos.gr