Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Τα 12 “θέλω” των επαγγελματιών του Έβρου προς τους βουλευτές μας

Διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Έβρου παρουσία των 4 βουλευτών του νομού για έναρξη του συντονισμού δράσεων και καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί επαγγελματίες. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Έβρου, καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων, ενώσεων και συνδέσμων του νομού.
Η συνάντηση διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα και αποσκοπούσε αφενός στην παράθεση και ιεράρχηση των προβλημάτων και αιτημάτων των διαφόρων επαγγελματικών κλάδων και αφετέρου στην διαμόρφωση ενός γενικού στρατηγικού σχεδίου δράσης για το εγγύς μέλλον για τον νομό Έβρου. Αποφασίστηκε οι συναντήσεις αυτές να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και όποτε προκύπτουν επείγοντα ζητήματα που θα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και επίλυσης προκειμένου να προτείνονται και να εξετάζονται λύσεις.
Τα θέματα, τα οποία συζητήθηκαν κατά την διάρκεια της σύσκεψης και για τα οποία υπήρξε ιεράρχησή τους από όλους τους παρευρισκόμενους ως προς τη σημασία τους για την ανάπτυξη και επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας είναι τα ακόλουθα:
1) Επιδότηση 12% του κόστους εργασίας
2) Ανάκτηση επιδότησης επιτοκίου – ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου
3) ΑΕΠΙ – πνευματικά δικαιώματα
4) Επαναλειτουργία εργοστασίου ζάχαρης στην Ορεστιάδα
5) Επιτάχυνση αξιοποίησης ζεόλιθου με δημιουργία σύμπραξης φορέων (δήμοι, περιφέρεια, επιμελητήριο, συνεταιριστική τράπεζα Έβρου)
6) Δημιουργία visa 72 ωρών για Τούρκους επισκέπτες
7) Διασύνδεση Έβρου με αγωγό φυσικού αεριού
8) Ηλεκτροκίνηση σιδηροδρομικής γραμμής Κιλκίς - Ορμενίου
9) Επαναφορά καθεστώτος visa στην Σαμοθράκη
10) Διόδια
11) ΟΑΕΕ – εργασιακά θέματα – ρύθμιση οφειλών σε δημόσιο – ΟΤΑ
12) Παραεμπόριο – εντατικοποίηση ελέγχων στους μεθοριακούς σταθμούς
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου υπογράμμισε την συντονισμένη και αποτελεσματική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων (δήμων, περιφέρειας, μητροπόλεων και διαφόρων φορέων) ευχόμενος στο πλαίσιο αυτό να ενταχθούν και οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νομού.