Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

«Λαβράκια» του ΣΔΟΕ και σε Αν. Μακεδονία-Θράκη στο πρώτο δίμηνο του 2015

Του Γιώργου Πανταζίδη

Υποθέσεις φοροδιαφυγής τεράστιου ύψους εντόπισαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ που έγιναν στο πρώτο δίμηνο του 2015. Δύο γιατρούς που δε μπόρεσαν να δικαιολογήσουν την προσαύξηση της περιουσίας τους κατά ένα εκ, ευρώ, ο ένας και κατά εκατό χιλιάδες ο δεύτερος, δημόσιο υπάλληλο που απέκρυψε εισόδημα 246 χιλιάδων ευρώ, επιχειρήσεις που έλαβαν εικονικά τιμολόγια, περιλαμβάνουν τα «ευρήματα» της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.Συνολικά, η παραβατικότητα για το μήνα Φεβρουάριο 2015 διαμορφώθηκε σε ποσοστό 41% στους 307 προληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την Υπηρεσία Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) στα πλαίσια των ελέγχων της ΓΓΔΕ για τον μήνα Φεβρουαρίου 2015. Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 125 επιχειρήσεις και συνολικά 484 φορολογικές παραβάσεις. 
Πολλοί από τους φοροφυγάδες εντοπίστηκαν μέσω διασταυρώσεων των φορολογικών τους δηλώσεων με τις καταθέσεις που έχουν στις τράπεζες ενώ μεγάλη φοροδιαφυγή εξακολουθεί να διαπράττεται μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων όπως και με τη χρήση πλαστών και εικονικών τιμολογίων.
Επίσης, η αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας θεωρείται εισόδημα και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις στον χρόνο που προέκυψε ενώ επιβάλλονται στον αναλογούντα φόρο και οι νόμιμες προσαυξήσεις λόγω ανακρίβειας της δήλωσης.
Ο κατάλογος όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για την Περιφερειακή Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης έχει ως εξής
1)      Δημόσιος υπάλληλος απέκρυψε φορολογητέο εισόδημα ύψους 246.000,00 ευρώ.
2)      Δύο ιατροί προσαύξησαν αδικαιολόγητα την περιουσία τους κατά 1.016.250,00 ευρώ και 100.000,00 ευρώ αντίστοιχα,  χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την πηγή  ή την αιτία προέλευσης.
3)      Δεκαεπτά (17) επιχειρήσεις έλαβαν παράνομα φορολογικά στοιχεία (εικονικά) με σκοπό την μη απόδοση του ΦΠΑ και την μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Το ύψος των ανύπαρκτων συναλλαγών ανέρχεται σε 41.109.557,00 €.
4)      Επιχείρηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εξέδωσε σωρεία εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας 4.064.000,00 €.
5)      Σε αυτοκινητιστή-μεταφορέα, που μετέφερε λαθραία εμπορεύματα στη Γερμανία, για μη έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 1.190.046,00 €.