Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Το Λούβρο αφιερώνει έκθεση στη Σαμοθράκη και στη Νίκη της

Με μια νέα έκθεση-αφιέρωμα στη Νίκη της Σαμοθράκης, αλλά και στο νησί της Σαμοθράκης άνοιξε τις πύλες του το μουσείο του Λούβρου. Το μουσείο χαρακτηρίζει τη Νίκη το διασημότερο μνημείο του και καλεί τους επισκέπτες «να ανακαλύψουν εκ νέου ένα αριστούργημα».
Το άγαλμα της Νίκης, έπειτα από τη τελευταία συντήρησή του τοποθετήθηκε και δεσπόζει υπερήφανο στο κεφαλόσκαλο της «σκάλας Daru», που με τα 32 σκαλοπάτια της οδηγεί στον πρώτο όροφο.Παραδίπλα, στην πτέρυγα «Sully» είναι η αίθουσα όπου πραγματοποιείται η έκθεση. Περιλαμβάνει κείμενα, γραφικές απεικονίσεις, φωτογραφικό υλικό, μαρμάρινα ανάγλυφα και ευρήματα, αλλά και βίντεο με τρισδιάστατη απεικόνιση του Ιερού των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη. Με τα εκθέματα ξεδιπλώνεται η ιστορία ενός ελληνικού νησιού, με τα Μυστήρια στους θεούς του κατά τον 2ο π.Χ. αι. και ταυτόχρονα η περιπέτεια του εκπληκτικότερου αγάλματος των ελληνιστικών χρόνων, έως τον ερχομό του στο Λούβρο.
Η έκθεση, με τίτλο «Νίκη της Σαμοθράκης, ανακαλύπτοντας εκ νέου ένα αριστούργημα» θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τα διάφορα στάδια των αναστηλώσεων του αγάλματος, ενώ άλλες φωτογραφίες και τοπογραφικά μεταφέρουν τον επισκέπτη στον τόπο των Μυστηρίων της Σαμοθράκης. Επισημαίνεται το σημείο όπου είχε τοποθετηθεί η Νίκη, προσφορά στους θεούς κάποιου ηγεμόνα, πιθανώς ύστερα από νίκη του σε ναυμαχία.
Επίσης προβάλλεται ένα βίντεο που δίνει τρισδιάστατη απεικόνιση του χώρου των Μυστηρίων, με τα περιστύλια και τα πολλαπλά κτίρια ελληνιστικής εποχής, καθώς και τον αριστουργηματικό «Θόλο της Αρσινόης», στρογγυλό κτίριο (ροτόντα) διαμέτρου 25 μέτρων, του οποίου η αρχιτεκτονική αναγνωρίζεται ως πρωτοποριακή.

Τα στάδια της αναστήλωσης της Νίκης

Το πρώτο τμήμα του αγάλματος (το κάτω μέρος έως την αρχή του θώρακα) έφτασε στο Παρίσι στις 11 Μαΐου του 1864, με την πρωτοβουλία του Γάλλου υποπρόξενου στην Κωνσταντινούπολη Σαρλ Σουαμπουαζό. Την τελική του μορφή την απάκτησε το 1993, έπειτα από τρεις αναστηλώσεις το 1864, το 1880 με την προσθήκη των φτερών, το 1933 με την τοποθέτηση της πρύμνης του πλοίου που είναι και η βάση για το άγαλμα. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε απομακρυνθεί από το Μουσείο του Λούβρου και η επανατοποθέτησή του στο κεφαλόσκαλο το 1945, θεωρήθηκε «ως ισχυρό σύμβολο της ανακτημένης ελευθερίας».
Η τελευταία συντήρηση της Νίκης της Σαμοθράκης στο Λούβρο, με υπερσύγχρονα μέσα, έγινε το 2013 και διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο. Επίσης, έγινε ένα καλύτερο συνταίριασμα των μαρμάρων (23 κομμάτια, 27 τόνοι) που συνθέτουν την πρύμνη του πλοίου και μια καλύτερη κλίση, ώστε να είναι ορατό το άγαλμα στο σύνολό του, από το χαμηλότερο επίπεδο της σκάλας «Daru».

από την "Εφημερίδα των Συντακτών"