Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Στη Βουλή τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται από αυτήν την εβδομάδα ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτουμε θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τους βουλευτές για «λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά». Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Το αντικείμενο της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου της Παρασκευής (27/2) ήταν η προετοιμασία του κυβερνητικού έργου της ερχόμενης εβδομάδας. Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του αναφέρθηκε στην επέκταση της δανειακής σύμβασης χωρίς την επέκταση των μνημονιακών δεσμεύσεων.
«Αποδείχτηκε έτσι, ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωράει όταν υπάρχει πολιτική βούληση» σημείωσε και πρόσθεσε «τα Μνημόνια επομένως τελείωσαν τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά, όσο και αν αυτό στεναχωρεί αφάνταστα την αντιπολίτευση που δε μπορεί να ζήσει δίχως αυτά και για αυτό προσπαθεί εναγωνίως να πείσει για το αντίθετο».
Στο σημείο αυτό ανήγγειλε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αποτελεσματική αντιμετώπιση θεσμική, πολιτική και ποινική της διαφθοράς.
Τη σαρωτική μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. «Γνωρίζω ότι κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα Τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη. Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση

Στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.
Την άμεση ανακούφιση πριν απ’ όλα των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που στις συνθήκες της κρίσης έφτασαν να χρωστούν έως 5.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής.
Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ’ ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προχωρούν στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.
Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ.
Επίσης την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να μπει τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.
Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μάρτη, κατατίθεται Νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.
Στο κλείσιμο της εισήγησής του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουμε στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια».
Τέλος, κάλεσε του βουλευτές να εργαστούν σκληρά υλοποιώντας τη λαϊκή εντολή να γυρίσει σελίδα η χώρα.