Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

«Βουνό» τα προβλήματα για τους λιμενικούς της Θράκης

Αρνητικός είναι ο απολογισμός της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης μετά από δέκα μήνες εφαρμογής της νέας δομής των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος, με τους λιμενικούς να κάνουν λόγο για απαξίωση του σώματος ιδιαίτερα σε ακριτικές περιοχές και υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, λόγω της πληθώρας των αρμοδιοτήτων και των αλλαγών στα λιμεναρχεία.


Η παρέμβαση των λιμενικών αναφέρεται στο προεδρικό διάταγμα 81 του 2014, το οποίο έφερε μια νέα δομή Υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια, καθορί­ζοντας νέες αρμοδιότητες στις εναπομείναντες και αναδιαμορ­φωμένες Υπηρεσίες, επιβαρύ­νοντας, σύμφωνα με τους λιμενικούς, κατά κύριο λόγο το έργο των Κεντρικών Υπηρεσιών (Κε­ντρικά Λιμεναρχεία), υποβαθμί­ζοντας αισθητά τις υποταγμένες Υπηρεσίες (Υπολιμεναρχεία σε Λιμενικά τμήματα), η καταργώ­ντας Υπηρεσίες κυρίως Λιμενι­κούς Σταθμούς. Μετά από 10 μήνες οι λιμενικοί κάνουν λόγο για μία σειρά αδυναμίες και δυσχέρειες που επέφερε η εν λόγω αναδιάρθρωση.
«Η υπαγωγή δε και η εξ αυτού εξάρτηση των Υπηρεσιών στα νησιά (π.χ. Σαμοθράκη), οι οποί­ες πριν την αναδιάρθρωση ήταν αυτόνομες Υπηρεσίες (λειτουρ­γούσαν ως Υπολιμεναρχεία – Λι­μεναρχεία ενώ τώρα μετατρά­πηκαν σε Λιμενικά Τμήματα) εί­ναι κάτι που συζητιέται όσο τί­ποτα άλλο από κάθε συνάδελφο και από κάθε τοπική αρχή, φέρο­ντας τις αντιδράσεις της τοπι­κής κοινωνίας και την απαξίω­ση του Λιμενικού Σώματος στις (ακριτικές η δυσμενούς διαβίω­σης) περιοχές αυτές.
Η απόσταση από την Κεντρι­κή Υπηρεσία με τα Λιμενικά Τμή­ματα για την ηπειρωτική χώρα είναι ένα άλλο αγκάθι όπου κι αυτό δυσφημεί την εικόνα του Λιμενικού Σώματος. Με την πλη­θώρα των αρμοδιοτήτων και της ευθύνης λήψης αποφάσεων που μεταφέρθηκαν στις Κεντρι­κές Υπηρεσίες, υποβαθμίζονται (λόγω σαφών καθυστερήσεων, δυσκολιών μετάβασης των πο­λιτών, κ.α.) σοβαρά οι παρεχόμε­νες προς τους πολίτες υπηρεσί­ες, κατάσταση η οποία έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με το βασικό επιδιωκόμενο, εξαγγελ­θέν και πολυδιαφημιζόμενο αξί­ωμα των σχεδιαστών της «Ανα­διάρθρωσης» περί της αναβάθ­μισης των παρεχόμενων υπηρε­σιών προς τον πολίτη. Είναι θε­ωρητικά και πρακτικά δύσκο­λο να ασκείται ορθή-χρηστή δι­οίκηση από αποστάσεις μεγαλύ­τερες των εκατό (100) χιλιομέ­τρων καθώς είναι αδύνατο να έχει ο εκάστοτε Κεντρικός Λι­μενάρχης κάθε στιγμή μια πλή­ρη εικόνα της επικρατούσης κα­τάστασης και των συνεχώς ευ­μετάβλητων συνθηκών κατά τη διάρκεια των συμβάντων, σε μια ακτογραμμή που υπερβαίνει τα 200 χιλιόμετρα, εξυπηρετώντας τρείς (03) νομούς και ένα ακριτι­κό νησί (με ότι αυτό συνεπάγε­ται για την εξυπηρέτηση του πο­λίτη).
Ένα άλλο θέμα που απασχο­λεί ιδιαίτερα όλους τους συνα­δέλφους που υπηρετούν σε Λι­μενικά Τμήματα είναι ο τόπος επιλογής τους, όπου ουσιαστικά δεν ανταποκρίνεται στον πραγ­ματικό τόπο όπου υπηρετούν, αλλά στην Κεντρική Υπηρεσία που ανήκουν, παρόλη την εξαιρε­τικά μεγάλη και ουσιαστικά ανε­δαφική ως προς το πνεύμα του νομοθέτη, απόσταση αυτή», καταλήγει η ανακοίνωση των μελών της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης, τονίζοντας πως ευελπιστούν σε έναν πιο εξορθολογισμένο επα­νακαθορισμό των Υπηρεσιών με βάση τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί».