Κυριακή, 15 Μαρτίου 2015

Γλέζος: Δίκαιη η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Στο ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα αναφέρεται σε άρθρό του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος. Στο άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Real News”,o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τέσσερις είναι οι πυλώνες αυτών των διεκδικήσεων:Α. Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.
Β. Οι επανορθώσεις για την καταστροφή της εθνικής οικονομίας της Ελλάδας
Γ. Οι κλαπέντες αρχαιολογικοί θησαυροί.
Δ. Οι οφειλές προς τους πολίτες
Όπως τονίζει ο Μανώλης Γλέζος οι τρεις πρώτοι αφορούσαν και αφορούν οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ ο τέταρτος οφειλή προς ιδιώτες, κυρίως απογόνους των κάθε είδους θυμάτων του Γ’ Ράιχ.
Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γράφει: “Η οφειλή της Γερμανίας προς την Ελλάδα είναι ηθική, για αυτό και η διεκδίκησή μας είναι δίκαιη. Ωστόσο δεν θα μας ακούσετε ποτέ να μιλάμε για ΕΚΔΙΚΗΣΗ. Εμείς, που χάσαμε αγαπημένους ανθρώπους, δεν νιώθουμε μίσος για τον γερμανικό λαό και δεν επιζητούμε εκδίκηση”.
Τέλος αναφέρει ότι ήταν χρέος των ελληνικών κυβερνήσεων να εγείρουν το θέμα των γερμανικών οφειλών ενώπιον της Γερμανίας, μετά την ενοποίηση της χώρας και κακώς δεν το έπραξαν. Την ίδια στιγμή εκφράζει την ικανοποίησή του που η σημερινή κυβέρνηση έχει, όπως λέει χαρακτηριστικά, την πολιτική βούληση να το κάνει.