Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Δ. Χαραλαμπακης, πρόεδρος ΑΣ Κύκλωπες: Mια νέα αρχή για το καλό του Handball

Τις προτάσεις για την Α2 Ανδρών και Γυναικών και τη Β Εθνική Ανδρών δημοσιοποίησε πρόεδρος του Α.Σ. Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης κ. Δημήτρης Χαραλαμπάκης. Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή του.
Η χειροσφαίριση παραμένει ένα άθλημα σχετικά άγνωστο για το ευρύ κοινό της Ελλάδος. Ένα από τα πολλά μειονεκτήματα του είναι η ελάχιστη, έως καθόλου προβολή του αθλήματος από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Μία σχετικά εύκολη λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα είναι η αύξηση της τηλεοπτικής κάλυψης του αθλήματος, προβολή αγώνων και εκδηλώσεων των ομάδων από περιφερειακά και τοπικά μέσα, αλλά και από το διαδίκτυο, δίνοντας μια μικρή ευκαιρία σε αυτό το τόσο δυναμικό άθλημα να προβληθεί. Το αρνητικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι τα σωματεία που λαμβάνουν μέρος στα πρωταθλήματα ίσως χρειαστεί να στηρίξουν οικονομικά αυτή τη προσπάθεια.
Ως εδώ τα πράγματα είναι λίγο πολύ γνωστά και όλοι τα έχουμε σκεφτεί η τα έχουμε κάνει στη πράξη. Έχουμε οργανώσει τα σωματεία μας ώστε η προβολή των εκδηλώσεων να είναι η καλύτερη δυνατή. Όλοι ή οι περισσότεροι που είμαστε στο Δ.Σ. μιας ομάδος θέλουμε τη πρόοδο της, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε και ένα υγιές προϊόν να προβάλουμε και να πουλήσουμε προς τα έξω.
Ένα προϊόν ανταγωνιστικό, στημένο σωστά έτσι ώστε να μπορεί να προσελκύσει θεατές, μέσα μαζικής ενημέρωσης και χορηγούς.
Αυτό το προϊόν είναι το πρωτάθλημα που συμμετέχει η ομάδα μας. Είτε είναι στην Α1 ανδρών, είτε είναι στη Β εθνική ανδρών, είτε είναι στην Α2 εθνική γυναικών και αναφέρομε στις μικρές κατηγορίες γιατί εκεί είναι η βάση του αθλήματος και μην ξεχνάμε ότι από εκεί ξεκινάμε όλοι!
Αλλά πώς να πουλήσουμε το προϊόν (πρωτάθλημα) όταν αυτό είναι δεν εμπνέει από την αρχή;
Όταν από την αρχή ξέρουμε όλοι ότι δεν θα πουληθεί γιατί οι μισές ομάδες θα παραιτηθούν στη μέση του δρόμου και οι άλλες μισές δεν θα έρθουν στην έδρα σου για να παίξουν;
Ποιος χορηγός θα επενδύσει σε ένα προϊόν που δεν θα του αποφέρει τα μέγιστα, ποιος χορηγός θα επενδύσει σε κάτι που δεν θα ξέρει αν θα αρχίσει, πότε θα διεξαχθεί και πότε θα τελειώσει;
Τη σημερινή εποχή ΚΑΝΕΝΑΣ.
Γι΄ αυτό πιστεύω ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια νέα αναδιάρθρωση του αθλήματος. Ότι τώρα πρέπει να μπει το μαχαίρι στο κόκαλο και να στήσουμε από την αρχή όλα τα πρωταθλήματα. Πρέπει να μπουν κανονισμοί που θα διασφαλίζουν τη σωστή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων αλλά και την ανάπτυξη του αθλήματος.
Κάποιες σκέψεις μου, που θέλω να καταθέσω αφορούν τις μικρότερες κατηγορίες και πιστεύω ότι μπορούν να βοηθήσουν προς το καλό του αθλήματος είναι:
Α2 εθνική ανδρών σε 3 ομίλους των 10 ομάδων ( οι 16 ομάδες της Α2 και οι 2 πρώτες από τους 7 ομίλους της Β εθνικής). Κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα πραγματικό ηλικιακό τμήμα σε πρωτάθλημα και θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες.
Β εθνική ανδρών σε 4 ομίλους με τουλάχιστον 8 ομάδες σε κάθε όμιλο. Κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα πραγματικό ηλικιακό τμήμα σε πρωτάθλημα και θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες.
Α2 εθνική γυναικών σε 3 ομίλους με τουλάχιστον 7 ομάδες σε κάθε όμιλο. Κάθε ομάδα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα πραγματικό ηλικιακό τμήμα σε πρωτάθλημα και θα πρέπει υποχρεωτικά να συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες.
Κατανοώ ότι το κόστος συμμετοχής στα πρωταθλήματα θα είναι μεγάλο και ότι πολύ δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν αλλά μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φέρουμε κόσμο στα γήπεδα αλλά και χορηγούς οι οποίοι θα στηρίξουν τη προσπάθεια μας.
Μια προσπάθεια η όποια θα πρέπει να οργανωθεί επαγγελματικά σε όλα τα επίπεδα, από τη σωστή λειτουργία του κάθε μέλους του Δ.Σ. έως τον μικρότερο αθλητή του συλλόγου, από το γραφείο τύπου μέχρι και τη μουσική ή της παροχές που θα έχουμε στους αγώνες.
Ελπίζω ότι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί το Φόρουμ χειροσφαίρισης που υπάρχει στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ο.Χ.Ε. για να μπορέσουμε εκεί να προγραμματίσουμε μια νέα αρχή για το καλό του αθλήματος.

Με εκτίμηση Δημήτρης Χαραλαμπάκης