Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αντιμετώπισης της κρίσης - Ποιους αφορά, τι περιλαμβάνει

Την ερχόμενη Δευτέρα αρχίζει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ένταξης στο νέο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέα μείωση των συντάξεων. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει στις 20 Μαΐου.Πρόκειται για τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και τη δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος, 300 kwh ανά μήνα, τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου και την επιδότηση σίτισης. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του υπουργείου, όπου θα υπάρχει και αναλυτική πληροφόρηση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και την εξέλιξη του προγράμματος.
Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου, οι ωφελούμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Κέντρα Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΠ) όπου θα του παρέχεται βοήθεια για τη συμπλήρωση και υποβολή της αίτησης.
Οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες υλοποίησης των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης δημοσιεύθηκαν το απόγευμα της Μ. Πέμπτης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων.
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και τη δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος, 300 kwh ανά μήνα, τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου και την επιδότηση σίτισης.
Συγκεκριμένα το εισόδημα δικαιούχου των παροχών των άρθρων 1 έως 3 του νόμου 4320/2015 δεν πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω όρια πραγματικού εισοδήματος:
·         2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και
·         3.600 ευρώ ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ ετησίως.
Με βάση αυτόν τον κανόνα, το εισοδηματικό όριο διαμορφώνεται ως εξής:
·         Μεμονωμένο άτομο: 2400 ευρώ
·         Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος: 3600 ευρώ
·         Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη: 4200 ευρώ
·         Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη: 4800 ευρώ
·         Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη: 5400 ευρώ
·         Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη: 6000 ευρώ
Τα περιουσιακά κριτήρια είναι τα εξής:
·         Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατʼ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ.
·         Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.

Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Απριλίου αρχίζει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση των παροχών που προβλέπονται από τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4320/2015.
Όπως ανέφερε η κ. Φωτίου, η προθεσμία θα διαρκέσει έως τις 20 Μαΐου και οι αιτήσεις θα γίνεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και
- δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος, 300 kwh ανά μήνα,
- τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου και
- την επιδότηση σίτισης.

Τέλος, ο κ. Μάρδας, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, απέκλεισε την αύξηση του ΦΠΑ σε μεγάλους τομείς, όπως ο κλάδος του φαρμάκου, αλλά άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης σε μικρότερους τομείς, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα, τονίζοντας ότι αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.