Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Συνοριοφύλακες Έβρου : Ανησυχία από την έλλειψη γιατρών στα σύνορα


Τους «αόρατους» κινδύνους για τη δημόσια υγεία αλλά και το ενδεχόμενο έκρηξης μιας ανεξέλεγκτης υγειονομικής βόμβας, επισήμανε η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου. Άξια αναφοράς καθίσταται η προφανής έλλειψη ιατρικού ελέγχου των παράνομα εισερχομένων μεταναστών και μάλιστα χωρίς κανένα ίχνος ρατσισμού και με αποκλειστικό στόχο την κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων. 
Αναλυτικότερα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει πλέον η έλλειψη ιατρικού ελέγχου των παράνομα εισερχόμενων μεταναστών από την περιοχή της Θράκηςκαι κυρίως του βόρειου Έβρου.Με επιβεβαιωμένα τελευταία κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών, γίνεται επικίνδυνη η έλλειψη ιατρικού κλιμακίου τόσο στο ΚΕ.Π.Υ. Φυλακίου (εδώ και δυο μήνες) όσο και στα υπόλοιπα Κέντρα Κράτησης και κρατητήρια τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης (εδώ και χρόνια). Οι καταγγελίες από την πλευρά των συναδέλφων μας ολοένα και αυξάνονται καθώς εμείς είμαστε οι πρώτοι που ερχόμαστε σε επαφή με τους ανθρώπους αυτούς και τις περισσότερες φορές αισθανόμαστε ανήμποροι να βοηθήσουμε τόσο τους ιδίους όσο και τους εαυτούς μας.
Στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Φυλακίου, όπου γίνονται η καταγραφή, ταυτοποίηση της υπηκοότητας και η λήψη αποτυπωμάτων των παράνομα εισερχόμενων μεταναστών, όσο και στα υπόλοιπα κέντρα Κράτησης του Νομού Έβρου δεν πραγματοποιείτε πλέον ο καθορισμένος και υποχρεωτικός βάση νόμου ιατρικός έλεγχος διότι έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις των γιατρών από την μια ή δεν υπήρχαν ποτέ γιατροί από την άλλη. Το γεγονός αυτό, μαζί με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών των τελευταίων μηνών στην χώρα μας, δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες για όλους μας. Αυτό που ζητάμε, ως Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου, είναι η στοιχειώδης προστασία που είναι υποχρεωμένο το κράτος να παρέχει τόσο σε εμάς και τις οικογένειες μας, όσο και στην ίδια την κοινωνία γενικότερα. Για μια ακόμα φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου διότι η εκκολαπτόμενη υγειονομική βόμβα είναι κατά την γνώμη μας έτοιμη να σκάσει και οι αρμόδιοι σφυρίζουν αδιάφορα».