Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

Ξεκινά την Τετάρτη ο διάλογος για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων

Τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές οργανώσεις έχει καλέσει την Τετάρτη το υπουργείο Εργασίας, να συζητήσουν στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου επί του νομοσχεδίου για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το νομοσχέδιο αφορά σε όλο το φάσμα των συμβάσεων, αρχής γενομένης από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ανδρέα Πετρόπουλου από την «Αυγή της Κυριακής», το νομοσχέδιο ακυρώνει σειρά μνημονιακών προβλέψεων, όπως η αναστολή των αυξήσεων των επιδομάτων πολυετίας και των ωριμάνσεων.
Ιδιαίτερη πρόβλεψη υπάρχει για τη "Συμφιλιωτική Διαδικασία" στην περίπτωση που έχει προκληθεί διένεξη με αφορμή τη σχέση εργασίας είτε από την πλευρά συνδικαλιστικής οργάνωσης ή την εργοδοτική πλευρά, ενώ περιγράφεται η πλήρης επαναφορά του καθεστώτος Μεσολάβησης και Διαιτησίας, όπου μπορεί να προσφύγουν τα δύο μέρη.
Επίσης, επαναφέρεται η πλήρης μετενέργεια των κανονιστικών όρων των συλλογικών συμβάσεων 6 μήνες μετά τη λήξη τους, με δυνατότητα παράτασης σε περίπτωση προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Στα 21 άρθρα του νομοσχεδίου δεν περιλαμβάνεται το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού, το οποίο σύμφωνα με τις πληροφορίες της Αυγής, θα ακολουθήσει με άλλο νομοσχέδιο το αμέσως επόμενο διάστημα

stokokkino.gr