Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Νέα πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα σε Κέντρα Υγείας στον Έβρο

Με αισθήματα έκδηλης ικανοποίησης όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων παρελήφθησαν το μεσημέρι της Τρίτης, στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, είκοσι ένα νέα, πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα, που προμηθεύτηκε μέσω ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) για την κάλυψη των αναγκών στα δέκα τρία Κέντρα Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Από δυο οχήματα θα δοθούν σε Σαμοθράκη, Σουφλί, Δίκαια, Προσοτσάνη, Νευροκόπι, Παρανέστι, Ελευθερούπολη, Πρίνο και από ένα σε Ορεστιάδα, Χρυσούπολη, Ίασμο, Σάππες, Σταυρούπολη και Άβδηρα.Η παράδοση των οχημάτων έγινε παρουσία του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργου Παυλίδη, του απερχόμενου διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργου Καλτσίδη και του επερχόμενου Στρατή Πλωμαρίτη, καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρου Μαρκόπουλου και του διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου, Χρήστου Κοπατσάρη. Τα οχήματα παραδόθηκαν από την εταιρεία Mercedes-Benz, ενώ το συνολικό κόστος τους ανέρχεται στα 1.270.614 ευρώ.
Μετά τον έλεγχο από το ΕΚΑΒ, για την καταλληλότητα και την εκπαίδευση των πληρωμάτων τους, θα σταλούν προς ταξινόμηση και εν συνέχεια θα παραδοθούν στις υγειονομικές μονάδες της Περιφέρειας ΑΜΘ, ώστε να ενταχθούν στο δυναμικό των κατά τόπους Κέντρων Υγείας, βάση του προγράμματος που θα εκδίδει το ΕΚΑΒ.

Καλτσίδης: Κάλυψη αναγκών στην ΑΜΘ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Καλτσίδης, η 3η και 4ηΥ.ΠΕ. θα ενισχυθούν με 50 νέα ασθενοφόρα, εκ των οποίων τα 22 θα διατεθούν στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Α.Μ.-Θ. Οπως αναφέρει η εφημερίδα Χρονόμετρο Καβάλας, «τα οχήματα αυτά θα τα παραλάβουν τα Κέντρα Υγείας για να καλύψουν, σε συνεργασία με το Ε.Κ.Α.Β., τις διακομιδές, όπου απαιτηθεί. 
Το Ε.Κ.Α.Β. έχει πάρει όλα τα αυτοκίνητα που ανήκαν στα νοσοκομεία της περιφέρειας, μαζί με το προσωπικό τους, τους οδηγούς που υπήρχαν στα νοσοκομεία. Και τα ίδια αυτά τα ασθενοφόρα, ναι μεν πηγαίνουν στα Κέντρα Υγείας, αλλά το πρόγραμμα με το οποίο θα κινούνται θα βγαίνει από το Ε.Κ.ΑΒ. Ο στόλος των ασθενοφόρων, μαζί με αυτά που έχει παραλάβει και η 3η Υ.ΠΕ. έχει εμπλουτιστεί με 50 νέα οχήματα. Είναι πολύ ικανοποιητικός αριθμός, αν αναλογιστούμε τις μεγάλες ανάγκες που υπήρχαν» σημείωσε ο κ. Καλτσίδης.

Παυλίδης: Κυρίαρχο το θέμα της υγείας

«Το θέμα της υγείας είναι κυρίαρχο για όλη την περιφέρεια. Έχουμε πολλά προβλήματα, σε πολλά επίπεδα», δήλωσε αρχικά ο περιφερειάρχης Α.Μ.- Θ., Γιώργος Παυλίδης, συμπληρώνοντας ότι ορισμένες περιοχές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες ελλείψεις, τονίζοντας ότι «η περίοδος είναι δύσκολη και χρήματα δεν υπάρχουν. Έχουμε χρήματα από το νέο Ε.Σ.Π.Α. και σε εξέλιξη είναι κάποιες παραδόσεις και διαγωνισμοί σχετικά με ασθενοφόρα. Εκτός από τα σημερινά 21 θα υπάρξουν κι άλλα, φτάνοντας συνολικά τα 46, όπως προβλέπεται από τους διαγωνισμούς.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, που χρηματοδοτήθηκε από το Π.Ε.Π. – Α.Μ.Θ., αφορούσε την προμήθεια 22 ασθενοφόρων, εκ των οποίων παραδόθηκαν τα 21, με κόστος πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ.. Είναι σημαντική η ημέρα και η αξιοποίηση τους θα προστατεύσει την δημόσια υγεία».
Ο κ. Παυλίδης σημείωσε , σημειώνει το «Χρονόμετρο», ότι ακολουθεί η παράδοση δυο ακόμη παρτίδων, η μια με 14 ασθενοφόρα στο Ε.Κ.Α.Β., για τα οποία ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και μια ακόμη με 10 ακόμη οχήματα που θα παραδοθούν στο μέλλον, με τη χρηματοδότηση να έχει μεταφερθεί στο νέο Ε.Σ.Π.Α. Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, επισήμανε ότι η διοίκηση της περιφέρειας κάνει προσπάθεια, για να απεμπλακεί ο κωδικός, στο μέτρο στο οποίο είναι ενταγμένα όλα αυτά τα ασθενοφόρα, σημειώνοντας ότι «σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Θα προχωρήσουμε γρήγορα στη διαδικασία της ταξινόμησης και ακολούθως θα προσπαθήσουμε και για τις επόμενες παραδόσεις ώστε να μπορούμε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, να παρέχουμε συνθήκες ασφάλειας και καλύτερων υπηρεσιών υγείας, σε όλους τους πολίτες μας».