Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Η «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ στην Αλεξανδρούπολη!

Αύριο μια και μοναδική παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» από την Εθνική Λυρική Σκηνή με ελεύθερη είσοδο

Μια υπέροχη εμπειρία για τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης που θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση της «Όπερας της Βαλίτσας» από την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), με την «Κάρμεν» του Ζωρζ Μπιζέ την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, ώρα 20:00 στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, με είσοδο Ελεύθερη.
Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς όπερες παγκοσμίως, που παρουσιάζεται, με τους εξαιρετικούς μονωδούς της ΕΛΣ, σε συντετμημένη μορφή με ένα πιάνο αντί για ορχήστρα και όλα της τα σκηνικά… μέσα σε μια βαλίτσα.
Η σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης είναι της σκηνοθέτριας της όπερας Αγγέλας - Κλεοπράτρας Σαρόγλου, η οποία μεταφέρει την υπόθεση του παράφορου έρωτα του δεκανέα Nτον Ζοσέ για την τσιγγάνα Κάρμεν, στην Ισπανία του σήμερα, και μέσα από την αισθητική του σινεμά του Πέδρο Αλμοδοβάρ, διηγείται την τραγική ιστορία που οδηγεί στο θάνατο της Κάρμεν. Πρόκειται για μια εμβληματική όπερα, όπου οι συγκλονιστικές μελωδίες του Μπιζέ, οι υπέροχες άριες και τα ντουέτα, σκιαγραφούν με μαγικό τρόπο τη δραματική ιστορία και τα συναισθήματα των χαρακτήρων. Τα σκηνικά υπογράφει ο Γιώργος Κολιός, τα κοστούμια η Αλεξία Θεοδωράκη, του φωτισμούς ο Σπύρος Τζώρας, ενώ το έργο θα παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα ελληνικά.

Η ώρα έναρξης είναι 20:00 με ελεύθερη είσοδο παρακαλούνται όμως οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκονται στο Δημοτικό Θέατρο μία ώρα πριν την έναρξη της παράστασης διότι θα δίνονται ατομικά δελτία προτεραιότητας.

 Το «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» επισκέπτεται την Αλεξανδρούπολη

Έχοντας ολοκληρώσει μια διαδρομή ενός έτους και λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στις εκδηλώσεις του, το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζεται και επεκτείνεται εκτός Αττικής, μεταφέροντας το μήνυμα του ΚΠΙΣΝ σε επιπλέον 23 πόλεις ανά την Ελλάδα οι οποίες ανήκουν στο δίκτυο της Future Library όπου ανήκει και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης.

Επόμενος σταθμός του προγράμματος, λοιπόν, είναι η Αλεξανδρούπολη, όπου ο Δήμος Αλεξανδρούπολης υποδέχεται την Εθνική Λυρική Σκηνή και τις παράλληλες δράσεις, δια μέσου του Δημοτικού Ωδείου Αλεξανδρούπολης και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αλεξανδρούπολης
Έτσι, στην Αλεξανδρούπολη η Εθνική Λυρική Σκηνή, θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015 στις 11πμ οργανωμένη επίσκεψη στο Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης (Αίθουσα Συναυλιών-Ισόγειο Μύλος Μασούρα) όπου οι μονωδοί θα συναντήσουν μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά το πλείστον, παρουσιάζοντάς τους μια εισαγωγή στην τέχνη της όπερας, με στόχο οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με την όπερα και τη λυρική τέχνη. (Επικοινωνία για συμμετοχή στα τηλέφωνα: Δημοτική Βιβλιοθήκη ώρες 10:00-18:00 κάθε μέρα 2551089690 και Δημοτικό Ωδείο 2551026627)
Παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλέγω εμπειρίες», το οποίο διοργανώνεται στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης (Τζαβέλλα 6, Αλεξανδρούπολη | τηλ. 25510 89690), παρουσιάζεται ήδη σε παιδιά όλων των ηλικιών που οργανωμένα επισκέπτονται το χώρο μας. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πως η κατανόηση ενός πολιτιστικού γεγονότος εξαρτάται από τον πλούτο των εμπειριών μέσα από τις οποίες θα το προσεγγίσεις. Φυσικά, το «Συλλέγω εμπειρίες» αποτελεί διαχρονικό υλικό που θα παρουσιάζεται και κατά τις επισκέψεις σχολείων στη Βιβλιοθήκη μας στο μέλλον.

Το Πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (www.nationalopera.gr) και το Future Library (www.futurelibrary.gr) και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (www.nlg.gr).

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα από την ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.snfcc.org/community/journey-to-the-snfcc/?lang=el .