Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Μειώσεις για ΙΧ κι επιβάστες προς Σαμοθράκη

Της Κικής Ηπειρώτου 

Μείωση τιμών της τάξης του 2,6% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στα δρομολόγια της άγονης γραμμής φέρνει η αναπροσαρμογή του ανώτατου πλαφόν βάσει του πληθωρισμού, μετά από απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας. Στην περίπτωση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, η έκπτωση ανέρχεται περίπου στα 2 ευρώ για τα εισιτήρια των επιβατών, ενώ για τα ΙΧ γύρω στα 11 ευρώ.Οι μειώσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο αφορούν τις επιδοτούμενες γραμμές,καθώς και ελεύθερες γραμμές μεταξύ λιμένων που η διακίνηση επιβατών δεν υπερβαίνει κατά περίπτωση τους 150.000 ή τους 300.000 επιβάτες. Για τις ελεύθερες γραμμές οι τιμές αυτές δεν είναι δεσμευτικές, αλλά ενδεικτικές, και το υπουργείο παρεμβαίνει σε ειδικές περιπτώσεις, όταν ενεργοποιείται η διαδικασία διερεύνησης εναρμονισμένων πρακτικών (καρτέλ).
Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας επισημαίνει με έμφαση ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εκδίδεται υπουργική απόφαση η οποία ορίζει μειωμένες τιμές στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια με σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας (επιδοτούμενες γραμμές).
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναπροσαρμόζονται οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές καθαρών ναύλων οικονομικής ή ενιαίας θέσης επιβατών στην ακτοπλοΐα.
H απόφαση ελήφθη λόγω της ανάγκης προστασίας της τακτικής και επαρκούς παροχής υπηρεσίας μεταφορών από, προς και μεταξύ των νησιών, αλλά και της εξέλιξης του πληθωρισμού που σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, κατά τη δωδεκάμηνη περίοδο Ιανουαρίου 2014 - Δεκεμβρίου 2014, παρουσίασε μείωση της τάξεως του 2,6%.
Το ανώτατο πλαφόν αφορά στις τιμές καθαρών ναύλων οικονομικής ή ενιαίας θέσης επιβατών, ιδιωτικής χρήσης επιβατικών (Ι.Χ.Ε.) οχημάτων μήκους μέχρι 4,25 μέτρων και ανά μέτρο μήκους φορτηγών (Φ/Γ) οχημάτων, κατά κατηγορία πλοίου, ηλικία και κατά σύνδεση, πέραν των οποίων η τιμολόγηση θεωρείται υπερβολική και αντίκειται στο δημόσιο συμφέρον.

Για τη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη

Σύμφωνα με τα τιμολόγια που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η εταιρεία Saos Ferries, το εισιτήριο για κάθε επιβάτη, στα επιδοτούμενα δρομολόγια, ανέρχεται σε 9.30 ευρώ, ενώ στα μη επιδοτούμενα στα 14.50 ευρώ. Μετά την απόφαση του υπουργείου, το εισιτήριο για τα επιδοτούμενα δρομολόγια θα κυμαίνεται στα 7.68 ευρώ, με δεδομένο ότι πλοίο είναι μεγαλύτερο των 10 ετών και συγκεκριμένα 14. Σε ό,τι αφορά τα ΙΧ, στα επιδοτούμενα δρομολόγια, τα αυτοκίνητα έως 4,25 μέτρα έχουν εισιτήριο 39,80 ευρώ, ενώ στα μη επιδοτούμε 58 ευρώ.
Με την απόφαση Δρίτσα, το εισιτήριο των επιδοτούμενων δρομολογίων φτάνει στα 29,96 ευρώ. Σημειώνεται πάντως ότι τα μη επιδοτούμενα δρομολόγια, τα οποία στη φάση αυτή μάλλον δεν θα επηρεαστούν, αφού οι αναπροσαρμογές είναι ενδεικτικές και όχι υποχρεωτικές, είναι αυτά που καλύπτουν τη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη κυρίως τα Σαββατοκύριακα, οπότε και η κίνηση είναι μεγαλύτερη. Παράλληλα, όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κανένα δρομολόγιο δεν εμφανίζονται με κίτρινο χρώμα (κάτι που σημαίνει ότι είναι επιδοτούμενο), στο σάιτ της εταιρείας, κάτι που είθισται να συμβαίνει με τις άγονες γραμμές. Τα επιδοτούμενα δρομολόγια επανέρχονται στο πρόγραμμα της ΣΑΟΣ στις αρχές Σεπτέμβρη.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Γνώμη