Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Ψήφιση της ΠΝΠ: Έγινε το πρώτο βήμα για τη σωτηρία της ΕΒΖ και την ενίσχυση των τευτλοπαραγωγών



Με την ψήφιση, χθες Τετάρτη 14/5, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία ενισχύεται με 30 εκατ. ευρώ η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, έγινε το πρώτο βήμα για την διάσωσή της και την ουσιαστική ενίσχυση των τευτλοπαραγωγών ώστε να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.
«Παλεύουμε για να γίνει βιώσιμη η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία ενισχύεται η ΕΒΖ με 30 εκατομμύρια ευρώ από τα μη διατεθέντα κεφάλαια της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας.
Ο Ευ. Αποστόλου χαρακτήρισε μονόδρομο την κεφαλαιακή ενίσχυση της ΕΒΖ, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις της. «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να λύσουμε το πρόβλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (EBZ). Για την κυβέρνησή μας προέχει να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητά της και να λειτουργήσουν τουλάχιστο τα δύο εργοστάσια στις Πλαταιές και στην Ορεστιάδα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου υπεραμυνόμενος στη Βουλή, την ΠΝΠ με την οποία ενισχύθηκε με 30 εκ. ευρώ η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.
Ο Ευ. Αποστόλου απέδωσε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βαριές ευθύνες για την απαξιωτική πορεία της ΕΒΖ, ενώ ευθύνες έριξε και στην Τράπεζα Πειραιώς, την οποία κάλεσε «να συμβάλει από την πλευρά της ουσιαστικά στην βιωσιμότητα της εταιρίας, απαλύνοντάς την από τα βάρη της» για να γίνει έτσι, όπως είπε, το μεγάλο νέο ξεκίνημα της.
«Η χρηματοδότηση της ΕΒΖ λύνει το άμεσο πρόβλημα, όχι όμως τη βιωσιμότητά της. Πιθανώς να έχει πάλι πρόβλημα ρευστότητας, θα δούμε όμως τι θα κάνουμε μετά», τόνισε ο κ. Αποστόλου, ενώ κατέληξε λέγοντας: «Θέλουμε να παραχθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης για να μειωθούν οι εισαγωγές και να μειωθεί και το κόστος παραγωγής. Επιδίωξή μας είναι να εξασφαλίσουμε να την εντάξουμε στο καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης. Υπάρχει δυνατότητα να μπει σε μόνιμο καθεστώς ενίσχυσης η τευτλοκαλλιέργεια».
Υπενθυμίζεται πως από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων της, η κυβέρνηση είχε δηλώσει σε διάφορους τόνους πως επείγει η διασφάλιση της βιωσιμότητας της ΕΒΖ και η ενίσχυση των 2.500 τευτλοπαραγωγών, με πρώτο βήμα την πληρωμή τους - ύστερα από 5 μήνες - για οφειλόμενα προηγούμενων ετών που έγινε στα τέλη του Μάρτη. «Στόχος είναι μια ισχυρή τευτλοκαλλιέργεια, μια ισχυρή βιομηχανία ζάχαρης», είχε άλλωστε δηλώσει προ μηνών και ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Π. Λαφαζάνης.

left.gr