Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

«Φιλί ζωής» σε ογκολογικούς ασθενείς

Πρόσβαση σε καλύτερης ποιότητας θεραπεία θα έχουν σύντομα οι ογκολογικοί ασθενείς, χάρη στον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που αποκτούν 7 νοσοκομεία, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη. Με δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τα νοσοκομεία, στα οποία περιλαμβάνεται και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, θα παραλάβουν τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα ακτινοθεραπείας.
Το ευχάριστο νέο ανακοινώθηκε στο 15o Πανελλήνιο Συνέδριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τη δωρεά 7 μηχανημάτων ακτινοθεραπείας τελευταίας τεχνολογίας σε ισάριθμα νοσοκομεία, η οποία εκτιμάται ότι θα επιφέρει τεράστια ποιοτική αλλαγή στον τομέα της ακτινοθεραπείας.Το συνολικό ύψος της δωρεάς αγγίζει τα 16 εκ. ευρώ. Ένα από αυτά θα τοποθετηθεί στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, και τα υπόλοιπα στα νοσοκομεία της Αλεξανδρούπολης, της Κρήτης, της Λάρισας, της Πάτρας, καθώς επίσης το ‘’Αττικόν’’ και το ‘’Αλεξάνδρα’’.
«Με τον υπάρχοντα εξοπλισμό η κάλυψη φτάνει μόλις το 60% των αναγκών, με συνέπεια να υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής για τις θεραπείες. Η καθυστέρηση σημαίνει για πολλούς ασθενείς ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ιαθούν. Αρα, πρέπει ή να έχουν χρήματα για να πάνε στον ιδιωτικό τομέα ή ξεκινά μια τεράστια αγωνία των ασθενών και των συγγενών τους, μαζί με το τρέξιμο για να βρουν άκρη...», τόνισε στον «Αγγελιοφόρο» ο συντονιστής διευθυντής του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Γιώργος Πισσάκας.

Κακολύρης: «Χρόνια και όχι ανίατη ασθένεια ο καρκίνος»

Η καταιγιστική γνώση και οι πρόοδοι στη μάχη κατά του καρκίνου τον έχουν μετατρέψει από ανίατη σε χρόνια ασθένεια, ανέφερε ο καθηγητής Ογκολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, διευθυντής της πανεπιστημιακής ογκολογικής κλινικής του πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Στυλιανός Κακολύρης. «Η έγκαιρη, σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των όγκων κάθε μορφής και σε οποιοδήποτε στάδιο γίνεται δυνατή κατά κύριο λόγο με την άριστη συνεργασία των ακτινοθεραπευτών ογκολόγων, των παθολόγων ογκολόγων και των χειρουργών ογκολόγων. Οι πιο σύγχρονοι τρόποι θεραπείας του καρκίνου που με επιτυχία πλέον εφαρμόζονται στην πράξη, δίνουν αποτελέσματα που συχνά είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά και έχουν αλλάξει τη νοοτροπία και αντίληψη τόσο των γιατρών όσο και των ασθενών απέναντι στον καρκίνο», σημείωσε ο κ. Κακολύρης.

Επιμέλεια : Κική Ηπειρώτου 
Δημοσειυθηκε στην εφημερίδα ΓΝΩΜΗ