Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Τρισδιάστατα ακριβή αντίγραφα της Νίκης της Σαμοθράκης στον Έβρο

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΛΟΥΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ

Μία άκρως ενδιαφέρουσα και σημαντική συμφωνία με το Μουσείο του Λούβρου πέτυχε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το πιο γνωστό μουσείο του κόσμου, έδωσε στην Περιφέρεια το δικαίωμα αναπαραγωγής της «Νίκης της Σαμοθράκης», στο πραγματικό της μέγεθος, σε δύο αντίγραφα με βάση την τρισδιάστατη ψηφιοποίηση. Η επιβλητική φτερωτή «Νίκη της Σαμοθράκης», από τα κορυφαία εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι, αποτελεί πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας.Είναι ένα κορυφαίο σύμβολο όχι μόνο για τη Σαμοθράκη, τον Έβρο, την περιφέρεια ΑΜΘ, αλλά και για όλη τη χώρα. Στη Σαμοθράκη και σε όλη την ΑΜΘ μας δεν υπάρχει κανένα ακριβές αντίγραφο στις πραγματικές διαστάσεις, ιδίως μάλιστα μετά την πρόσφατη συντήρηση της. Μετά από επικοινωνία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Γιώργου Παυλίδη με το θεματοφύλακα του αγάλματος του Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι συμφωνήθηκε και δόθηκε το δικαίωμα αναπαραγωγής της «Νίκης της Σαμοθράκης» στο πραγματικό μέγεθος, σε δύο αντίγραφα με βάση την τρισδιάστατη (3D) ψηφιοποίηση που έκανε το Μουσείο του Λούβρου! Η Περιφέρεια ΑΜΘ θα προχωρήσει σε κατασκευή της «Νίκης της Σαμοθράκης», με τρισδιάστατους εκτυπωτές, με βάση τα αρχεία (3D), που, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, θα της παραδοθούν.
Τα δύο αγάλματα υπάρχει πρόθεση να τοποθετηθούν, το πρώτο σε συμφωνία με το Δήμο Σαμοθράκης στο φυσικό του χώρο και το δεύτερο στην πόλη της Αλεξανδρούπολης σε συμφωνία με τον αντίστοιχο Δήμο.
Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γεώργιος Παυλίδης δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστούμε τη Διοίκηση του Μουσείου του Λούβρου θεματοφύλακα της ¨Νίκης της Σαμοθράκης¨ για την ευγενική παραχώρησή της. Έχουμε σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά με παγκόσμια ακτινοβολία και επιρροές την οποία οφείλουμε να αναδεικνύουμε σε όλο το μέγεθος της αλλά και να τη φέρουμε και σε επαφή με το φυσικό μας χώρο και τους συμπολίτες μας».