Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Προς επ’ αόριστον του τελωνείου των Κήπων

Σε αποκλεισμό επ’ αόριστον του τελωνείου των Κήπων προχωρούν από αύριο Δευτέρα στις 11.00 το πρωί οι αγρότες του νοτίου Έβρου. Την Κυριακή το τελωνείο των Κήπων παρέμεινε αποκλεισμένο από τις 12.00 έως τις 14.00 μετά το μεσημέρι ενώ είναι προγραμματισμένο να ξανακλείσει από τις 18.00 το απόγευμα έως τις 21.00 το βράδυ.
Παράλληλα, κλειστός παρέμεινε την Κυριακή ο κόμβος Καστανέων-Ριζίων (γέφυρα) και αποκλεισμένο το τελωνείο του Ορμενίου από τις 12.00 έως τις 14.00 μετά το μεσημέρι, αποκλεισμός που θα επαναληφθεί από τις 17.00 έως τις 21.00 το βράδυ. Απροσπέλαστος τις ίδιες ώρες είναι και ο νότιος κόμβος του Διδυμοτείχου, στην έξοδο προς Ψαθάδες. Για σκλήρυνση της στάσης των αγροτών του βορείου Έβρου, με επ’ αόριστον αποκλεισμό τελωνείων και τμημάτων του οδικού δικτύου κάνουν λόγο εκπρόσωποι των αγροτών του νομού.
Στις Σέρρες οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα, και κλείνουν το Τελωνείο Προμαχώνα, από τις 15:00 για τα φορτηγά αυτοκίνητα, καθώς και τους επαρχιακούς δρόμους στα Κερδύλια και στην Αμφίπολη από τις 18:00 έως τις 21:00.
Σε μπλόκα της Βόρειας Ελλάδας οι αγρότες απορρίπτουν τον διάλογο και εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, προειδοποιώντας με πολύωρο κλείσιμο των δρόμων, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται από την Κυριακή και οι αυτοκινητιστές. Υπενθυμίζεται πως μετά τη πανελλαδική συνεδρίαση στα Τέμπη οι αγρότες ζήτησαν τον σχηματισμό μιας διακομματικής επιτροπής για να εξετάσει τα αιτήματά τους. Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποίησαν πως θα φέρουν τα τρακτέρ στην Αθήνα.

Εξετάζει αλλαγές η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση πάντως εξετάζει βελτιώσεις, στο ασφαλιστικό των αγροτών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ της Κυριακής, το πρώτο σημείο που εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι να αυξήσει τον χρόνο της μεταβατικότητας των ρυθμίσεων κατά δύο έτη έτσι ώστε να είναι μικρότερη η επιβάρυνση κατά έτος, ενώ το δεύτερο σημείο είναι να υπάρξει μια πιο ευνοϊκή ρύθμιση για τις ασφαλιστικές εισφορές των συζύγων και των ενήλικων τέκνων που απασχολούνται σε οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση.

Πηγή: ΕΡΤ / ΑΠΕ - ΜΠΕ