Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Με χρώμα, παλμό και αλληλεγγύη γέμισε η Αλεξανδρούπολη

"Να πέσουν οι φράχτες και τα σύνορα στην Ευρώπη για τους μετανάστες, να μην θρηνήσουμε άλλα πνιγμένα παιδιά». Αυτό ήταν το κύριο αίτημα του πολύχρωμο πλήθους διαδηλωτών που «πλημμύρισαν" με χρώματα, παλμό και άρωμα αλληλεγγύης το Σάββατο το κέντρο της Αλεξανδρούπολης. Περίπου 600-700 διαδηλωτές, που ήρθαν με 15 λεωφορεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πραγματοποίησαν αρχικά συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο της πόλης και στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία, ενώ το απόγευμα έγινε μεγάλη εκδήλωση – συζήτηση στο Δημοτικό θέατρο.
Αρνητικό σημείο της δράσης, η μικρή συμμετοχή του τοπικού στοιχείου. Η πρώτη μέρα της κινητοποίησης συνεχίστηκε με συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων κινήσεων αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και ομιλίες στο δημοτικό θέατρο.
Στη συνέντευξη Τύπου ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου περιέγραψε το διήμερο των εκδηλώσεων κατά του φράχτη ως μία συντονισμένη διεθνή δράση και επίκαιρη κραυγή αγωνίας όλων όσοι δεν ανέχονται να πνίγονται παιδιά στο Αιγαίο.
Για κατάφορη παραβίαση της σύμβασης της Γενεύης, που έχει υπογράψει η Ελλάδα και βάσει της οποίας «κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να φτάνει στα σύνορα μιας χώρας και εκεί αν χρειαστεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο ή προστασία για ένα χρονικό διάστημα, κάτι που η Ελλάδα δεν επιτρέπει από το 2011σε κανέναν απολύτως», έκανε λόγο στην ομιλία του ο πανεπιστημιακός Γιώργος Τσιάκαλος.
Ο Τούρκος ποιητής και διανοούμενος Γιασάρ Μιράτς, εκπρόσωπος του «Μπλοκ Ειρήνης», ανέφερε πως ο πραγματικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα του είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ αυτόν που δηλώνει η κυβέρνηση της χώρας του.
Τόνισε πως ο τουρκικός λαός αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή τους πρόσφυγες, σημαντικός αριθμός εκ των οποίων επιθυμεί να μείνει μόνιμα, όπως επισήμανε, στη γείτονα χώρα.

Γ. Πανταζίδης