Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2016

Προσλήψεις και παράλληλο πρόγραμμα δίνουν «ανάσα» στον τομέα της υγείας

Συνάντηση Βουλευτών ΑΜΘ ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό

Τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τις προοπτικές στον τομέα της υγείας συζήτησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από ανατολική Μακεδονία και Θράκη με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξάνθο σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης οι Βουλευτές παρέδωσαν λεπτομερή καταγραφή των προβλημάτων και ελλείψεων που αντιμετωπίζει το κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα της Περιφέρειας και δόθηκε η διαβεβαίωση από τον Υπουργό πως θα αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν.
Παράλληλα, οι Βουλευτές ενημερώθηκαν για τις κινήσεις που έχουν γίνει έως τώρα προκειμένου να ενισχυθεί με προσωπικό το Εθνικό σύστημα Υγείας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί τον κατακερματισμό των ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε η ενίσχυση του φετινού προϋπολογισμού για τον χώρο της Υγείας, οι ενέργειες για τη στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η αποπληρωμή οφειλών σε υπερωρίες και προμήθειες, καθώς και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των αγροτικών ιατρείων και των νοσοκομείων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην περίθαλψη των ανασφάλιστων.

Όσον αφορά τη στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Ξανθός ενημέρωσε πως έχουν ήδη ολοκληρωθεί προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων ΕΣΥ από παλαιότερες προκηρύξεις, και πως ένας ικανοποιητικός αριθμός διορισμών βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Εκτός αυτού, ανακοινώθηκαν οι προσεχείς προσλήψεις από το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίες, αφενός, αφορούν προσλήψεις ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων με συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου βάσει χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και, αφετέρου αποσκοπούν στην κάλυψη κενών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, καθώς βρίσκονται σε στάδιο προκήρυξης 500 θέσεις ( 400 νοσηλευτές και 100 ιατροί).

Μεταξύ άλλων, έγινε γνωστό πως έχουν ήδη προχωρήσει 980 περίπου διορισμοί σε θέσεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και έχουν προγραμματιστεί να προκηρυχθούν περί τις 2.500 επιπλέον θέσεις επικουρικού και μόνιμου λοιπού προσωπικού μέσα στον Μάρτιο, με σκοπό να ολοκληρωθούν με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες από αυτές που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Κατά την ενημέρωση των Βουλευτών, γνωστοποιήθηκαν οι προθέσεις του Υπουργείου να επισπεύσει τις διαδικασίες διορισμού των νέων διοικητών, οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός τριμήνου. Διαβεβαιώθηκε πως η μικρή καθυστέρηση που παρατηρείται, οφείλεται στην ενδελεχή εξέταση και αξιολόγηση των υποψηφίων, ώστε να επιλεγούν οι ικανότεροι εξ' αυτών με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια.

Στο πλαίσιο της εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος Υγείας, ομόφωνα οι Βουλευτές της Περιφέρειας ζήτησαν την άμεση εφαρμογή του ψηφισθέντος νομοσχέδιου, που αφορά στο Παράλληλο Πρόγραμμα καθώς πρόκειται να ανακουφίσει εκατομμύρια συμπολιτών μας. Συμφωνώντας ο κ. Υπουργός, τόνισε πως με τη μεταφορά εξουσιών στις Υγειονομικές Περιφέρειες, θα επιλύονται άμεσα πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα κατά τόπους Υγειονομικά Ιδρύματα. Τόσο ο Υπουργός Υγείας, όσο κι οι Βουλευτές, τόνισαν τη σημασία της αγαστής συνεργασίας για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος στον τομέα της Υγείας και δεσμεύτηκαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου», περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις που άπτονται στον χώρο της Υγείας.  
Ειδικότερα αφορά:
 • Υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και ευπαθών ομάδων (π.χ. έγκυες, παιδιά, χρόνιοι πάσχοντες, ψυχικά ασθενείς, και τοξικοεξαρτημένοι, ανεξαρτήτως του νομικού καθεστώτος στο οποίο εμπίπτουν και της κατοχής νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα)
 • Διευκόλυνση προσλήψεων και κίνητρα στελέχωσης με στόχο την κάλυψη θέσεων σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας στις άγονες περιοχές της χώρας
 • 'Αρση των εμποδίων που δυσχεραίνουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των ειδικευόμενων για την κάλυψη θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία (ειδικώς της επαρχίας)
 • Μέτρα διευκόλυνσης των κρίσεων των ιατρών του ΕΣΥ έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι προσλήψεις
 • Διευκόλυνση της διαδικασίας μετατάξεων - μεταθέσεων των γιατρών και του προσωπικού εντός του ΕΣΥ
 • Ρυθμίσεις των εφημεριών των ιατρών και του επιστημονικού προσωπικού με στόχο την ασφαλέστερη εφημεριακή κάλυψη των νοσοκομείων
 • Αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών και πειθαρχικών συμβουλίων των ιατρών του ΕΣΥ για την ταχύτερη διερεύνηση και διεκπεραίωση των υποθέσεων (χρηματισμός, διαφθορά κ.α.)
 • Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού του ΕΚΑΒ
 • Διαφανής διαχείριση λίστας χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών
 • Σύσταση Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία.
 • Ίδρυση Νοσοκομείου Θήρας μέσω ΑΕΜΥ Α.Ε.
Προσδιορίζοντας τους τρεις βασικούς άξονες  ρυθμίσεων του παράλληλου προγράμματος στην Υγεία ο κ.Πολλάκης τόνισε:
·         Την άμεση δωρεάν πλήρη υγειονομική, νοσοκομειακή και φαρμακευτική κάλυψη εκατονταδων χιλιάδων ανασφάλιστων προβλέπει το νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα που κατέθεσε το υπουργείο Υγείας.
Καθιερώνεται αμέσως με την ψήφιση του νομοσχεδίου η πλήρης δωρεάν
νοσοκομειακή και φαρμακευτική περίθαλψη όλων των ανασφάλιστων μόνον με τον ΑΜΚΑ.
 Λαμβάνονται άμεσα μέτρα για:
-Την στελέχωση και άμεση λειτουργία 150 κλινών σε Μονάδες εντατικής θεραπείας
-Την στελέχωση των απομακρυσμένων  και παραμεθόριων αγροτικών ιατρείων, κέντρων υγείας και νοσοκομείων με την καθιέρωση τόσο οικονομικών κινήτρων όσο και με εξασφάλιση ενισχυμένης μοριοδότησης  ως προς την υπηρεσιακή ανέλιξη όσων γιατρών και υγειονομικών υπηρετήσουν σε αυτά .
-Την εξομοίωση των μισθών των υπηρετούντων  πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στον ΕΟΠΠΥ με τους γιατρούς του ΕΣΥ. Επίσης η θεσμοθέτηση της δυνατότητας επιστροφής με τους όρους αυτούς των γιατρών που απομακρύνθηκαν επί των ημερών Γεωργιάδη
-Την προκήρυξη (ήδη έχει ξεκινήσει η πρώτη δέσμη προσλήψεων, έχουν επιλεγεί οι πρώτοι και τοποθετούνται )νέων  θέσεων γιατρών , υγειονομικών και λοιπών προσωπικού.