Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Ο Οσκαρικός «γιος του Σαούλ» προβάλλεται από την Κ.Λ.Α.

Η επιλογή της Κινηματογραφικής Λέσχης Αλεξανδρούπολης για τη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Μαρτίου έρχεται από την Ουγγαρία και έχει αποσπάσει τόσο το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες αλλά και το φετινό Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας! Πρόκειται φυσικά για την ταινία «Ο γιος του Σαούλ» σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Λάζλο Νέμες.
Η ταινία είναι ολόκληρη γυρισμένη στο τετράγωνο φορμά του φιλμ 40mm: ο ήρωας κι όσα συμβαίνουν εγκλωβίζονται ασφυκτικά σ’ ένα μικρό κάδρο, χωρίς περιθώριο διαφυγής για το βλέμμα του θεατή. Μια σκληρή ιστορία επιβίωσης μετατρέπεται με συγκλονιστικό τρόπο στην απόλυτη υπαρξιακή οδύσσεια ως την καρδιά του σκοταδιού. Οκτώβριος 1944, στο στρατόπεδο του θανάτου Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Ο Σαούλ Αουσλόντερ είναι Ούγγρος, μέλος της ομάδας των Εβραίων κρατουμένων η οποία έχει απομονωθεί από το στρατόπεδο και είναι αναγκασμένη να βοηθά τους Ναζί στον μηχανισμό των μεγάλης κλίμακας εκτελέσεων. Ενώ δουλεύει σε ένα από τα κρεματόρια ο Σαούλ ανακαλύπτει
το πτώμα ενός αγοριού το οποίο θεωρεί ότι είναι παιδί του. Ενώ η ομάδα σχεδιάζει εξέγερση, ο Σαούλ αποφασίζει να φέρει εις πέρας μια αδύνατη αποστολή: να σώσει το σώμα του παιδιού από τις φλόγες, να βρει ένα Ραβίνο να απαγγείλει την νεκρώσιμη ακολουθία (Kaddish) και να θάψει το αγόρι όπως πρέπει.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ΛάζλοΝέμες, του 38χρονου Ούγγρου σκηνοθέτη που δούλεψε ως βοηθός πλάι στον ΜπέλαΤαρ. Η ταινία είναι ολόκληρη γυρισμένη στο τετράγωνο φορμά του φιλμ 40mm: ο ήρωας κι όσα συμβαίνουν εγκλωβίζονται ασφυκτικά σ’ ένα μικρό κάδρο, χωρίς περιθώριο διαφυγής για το βλέμμα του θεατή. Η κάμερα στο χέρι ακολουθεί τη διαδρομή του Σαούλ με ρυθμό φρενήρη, μεταμορφώνοντας τη βιωματική ιστορία σ’ ένα ιλιγγιώδες θρίλερ, μαζί και μια ταινία τρόμου, όχι μόνο λόγω περιεχομένου, αλλά και λόγω απεγνωσμένης ταχύτητας.

Η ταινία έχει αποσπάσει το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για το 2016.

Όπως πάντα οι προβολές αρχίζουν στις 21:30 μ.μ. και γίνονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, με είσοδο 3 (άνεργοι / φοιτητές / νεανικό /πολύτεκνοι), 4 (μέλη ΚΛΑ), και 5 ευρώ (όλοι οι υπόλοιποι).