Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Πώς θα αποκτήσουν οι ανασφάλιστοι ισότιμη πρόσβαση στις δομές υγείας

Τον τρόπο υγειονομικής φροντίδας των περίπου 2 εκατομμυρίων ατόμων που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους κάλυψη, παρουσίασε τη Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
Όπως εξήγησε, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπεγράφη πρόσφατα, οι ανασφάλιστοι αποκτούν ισότιμη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, για ζητήματα περίθαλψης, όσο και για την φαρμακευτικής τους κάλυψη.Ειδικότερα μόνο με την χρήση του ΑΜΚΑ τους οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να εισάγονται στα νοσοκομεία, να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές υγείας και να λαμβάνουν φάρμακα μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ωστόσο, για τα φάρμακα οι ανασφάλιστοι θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσοστό συμμετοχής ανάλογα τη θεραπευτική κατηγορία.
Για τα άτομα που τελούν κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή περίπου 300.000 άτομα με ετήσιο εισόδημα κάτω από 2.400 ευρώ τον χρόνο, προβλέπεται πλήρης δωρεάν φαρμακευτική κάλυψη.
Τέλος για τους μη έχοντες ΑΜΚΑ, δηλαδή αλλοδαπούς, προσωρινά διαμένοντες και πρόσφυγες, προβλέπεται έκδοση ειδικής κάρτας από τα νοσοκομεία με εξάμηνη διάρκεια για την υγειονομική τους περίθαλψη. Η κάρτα θα έχει τη δυνατότητα ανανέωσης-επέκτασης για όσο χρόνο χρειαστεί.
«Δεν επιχειρούμε την πλήρη εξίσωση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων γι' αυτό και υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην ΚΥΑ. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή της κοινωνικής πολιτικής είναι η επαρκής χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» εξήγησε ο κ.Ξανθός.
Σύμφωνα με τον ίδιο έχει προβλεφθεί επιπλέον χρηματοδότηση του ΕΣΥ με 100 εκατομμύρια ευρώ μέσω του ΕΟΠΥΥ, καθώς και αύξηση του ορίου δαπανών στο 1,634 δισ. ευρώ φέτος, από 1,388 δισ. ευρώ το 2015.
«Για να χρηματοδοτηθεί ένα σοβαρό και αξιόπιστο κοινωνικό κράτος θα πρέπει το κράτος να αποκτήσει αξιόπιστο φορολογικό σύστημα, με πάταξη των εξαιρέσεων και των φορολογικών 'παραδείσων'. Για να προκύψουν δημόσια έσοδα πρέπει να φορολογηθεί ο πλούτος» υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.
Τέλος, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια στελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας με προσωπικό, παράλληλα με την αναβάθμιση του ΠΕΔΥ και την εδραίωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδς Υγείας.

in.gr