Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Ένας πρωτοπόρος της γενετικής στην «οικογένεια» του ΔΠΘ

ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΗΜΗΣ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟ Ε. ΑΝΤΩΝΑΡΑΚΗ

Την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ο διεθνούς φήμης Γενετιστής και Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης της Ελβετίας κ. Στυλιανός Ε. Αντωναράκης.
Ο Καθηγητής κ. Αντωναράκης είναι παγκοσμίως πρωτοπόρος στη Μοριακή και Ιατρική Γενετική με εξέχοντα ρόλο στην χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος και τη μελέτη της γενετικής αιτιολογίας του συνδρόμου Down αλλά και ασθενειών όπως η β-θαλασσαιμία.Έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το Διεθνές Βραβείο Jerome Lejeune και με το μετάλλιο του Τάγματος του Φοίνικα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η Τελετή πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Κατά την διάρκεια της τελετής, στην οποία παρέστη και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκης, έγινε προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, και τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΔΠΘ, Καθηγητή κ. Πλουμή Πασαδάκη ενώ τον Ακαδημαϊκό Έπαινο του τιμώμενου εκφώνησε η Εισηγήτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής κ Περιστέρα Πάσχου. Η αναγόρευση του κ. Αντωναράκη σε επίτιμο διδάκτορα, πραγματοποιήθηκε από την  Πρόεδρο του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κ. Μαρία Γρηγορίου.
Ακολούθησε ομιλία του τιμώμενου με θέμα: «Γονιδιώματα, Εξέλιξη και Γονιδιωματική Ιατρική».
Ο Καθηγητής κ. Αντωναράκης μίλησε για τα άλματα της επιστήμης της Γενετικής και την στροφή προς την εξατομικευμένη γενετική ιατρική που θα βασίζεται στο ξεχωριστό γενετικό προφίλ του κάθε ατόμου. Υπογράμμισε επίσης τα ηθικά θέματα που εγείρονται με τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και την ανάγκη να γεφυρώσουμε το λεγόμενο «θεραπευτικό χάσμα», το κενό δηλαδή που υπάρχει ανάμεσα στη δυνατότητα να διαγνώσουμε μια ασθένεια και τη δυνατότητα να την θεραπεύσουμε.