Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Το εβρίτικο σπαράγγι επιμένει και κερδίζει…

Της Κικής Ηπειρώτου

Μία πολύ καλή χρονιά, με εξαίρεση τον ψυχρό μήνα Μάιο που διανύουμε, ήταν η φετινή για την παραγωγή σπαραγγιού στον Έβρο. Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Νέας Βύσσας, οι περίπου 50 παραγωγοί που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγή και τον τζίρο, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ενώ το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο, μετά και τη νέα επένδυση αγοράς νέων μηχανημάτων και την επέκταση της μονάδας.Από το έδαφος μιας περιοχής στην άκρη της Ελλάδας και από το απαιτητικό σπαράγγι, γεμίζουν τα τραπέζια σε διάφορες χώρες της Ευρώπης που γνωρίζουν και αγαπούν το προϊόν, ψάχνοντας πάντα την ελληνική ετικέτα. Η Βύσσα, μέσα από τη σκληρή δουλειά και τη συνεργασία των κατοίκων κατάφερε σήμερα να αποτελεί πρότυπο όχι μόνον παραγωγής, αλλά και εξαγωγών. Άλλωστε, πριν από περίπου 2 χρόνια, βραβεύτηκε από το γνωστό περιοδικό «Γαστρονόμος», ως ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση.
Ο συνεταιρισμός δεν επαναπαύτηκε ούτε σταμάτησε εκεί. Συνεχίζει και μάλιστα μεγαλώνει και επεκτείνεται. Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος του ΑΣΚΓΕ Νέας Βύσσας Ζαφείρης Καζαντζής σημείωσε πως η φετινή παραγωγή κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα από την περσινή και επικρατεί ικανοποίηση στις τάξεις των παραγωγών. Συνολικά, ο συνεταιρισμός παρήγαγε περίπου 700 τόνους σπαραγγιού, με τον τζίρο να αγγίζει το 1,8 εκ ευρώ.
«Σε γενικές γραμμές, φέτος, πήγαμε καλά, καλύτερα από πέρυσι, κυρίως σε ό,τι αφορά τις τιμές, και όχι τόσο τα κιλά, μια και το Μάιο, ο ψυχρός καιρός μας κράτησε λίγο πίσω. Οι παραγωγοί είναι ικανοποιημένοι. Οι εξαγωγές επίσης πηγαίνουν καλά, αφού όλο μας το προϊόν καταφέρνουμε και το εξάγουμε. Δυστυχώς, στην ελληνική αγορά δεν υπάρχει ζήτηση, ο κόσμος δεν γνωρίζει το προϊόν».
Σε ό,τι αφορά τη νέα επένδυση του συνεταιρισμού, έγινε μία προσπάθεια επέκτασης της μονάδας με νέα μηχανήματα και μέσα για την τυποποίηση και συσκευασία του σπαραγγιού, που δίνει νέα ώθηση στον οργανισμό της Βύσσας.

Σημαντικές επιδόσεις και για το σπαράγγι του Τυχερού

Καλύτερα ακόµα και από τα δύο τελευταία προσοδοφόρα για το ελληνικό σπαράγγι χρόνια εξελίχθηκε η φετινή σεζόν για το προϊόν, µε τους παραγωγούς του Τυχερού Έβρου να κάνουν λόγο για την καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαπενταετίας, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Agrenda, πριν από λίγες εβδομάδες.
«Η χρονιά είναι η καλύτερη τα τελευταία 15 χρόνια», ανέφερε ο πρόεδρος του ΑΣΚΓΕ Τυχερού Έβρου, Α. Μαλτεπιώτης. Κι αυτό λόγω κυρίως των καλών αποδόσεων που παρατηρήθηκαν νωρίτερα περίπου κατά 20 µέρες σε σχέση µε άλλες χρονιές.
Στον αντίποδα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές η παραγόµενη ποσότητα ήταν ελάχιστη µέχρι και τέλος Μαρτίου λόγω των πολύ χαµηλών θερµοκρασιών. Συγκεκριµένα, όσον αφορά την Ιταλία, που έχει, βέβαια, µικρή παραγωγή, αν και φαινόταν ότι η σεζόν θα ξεκινήσει νωρίς λόγω του ήπιου χειµώνα, η πτώση της θερµοκρασίας τέλη Μαρτίου, ανέτρεψε τα δεδοµένα.