Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Στέφανος Μουρδικούδης: «Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει αγωνία για την επόμενη μέρα, από πολλές απόψεις»

Ο Εβρίτης επιστήμονας που εργάζεται στο Λονδίνο καταθέτει τις δικές του εκτιμήσεις και εντυπώσεις

Του Γιώργου Πανταζίδη

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης αν όχι παγκοσμίως, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Μεγάλης Βρετανίας και η απόφαση για Brexit αποτελεί το κορυφαίο θέμα συζήτησης. Το ίδιο ισχύει και για τους χιλιάδες Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τα συναισθήματά τους να είναι ανάμεικτα. Εντοπίσαμε και συνομιλήσαμε με έναν από τους πολλούς Εβρίτες που βρίσκονται στην Αγγλία για να μας μεταφέρει κλίμα και εντυπώσεις λίγες ώρες μετά από μια ιστορική απόφαση που δημιουργεί νέα δεδομένα και ραγδαίες εξελίξεις στην Γηραιά Ήπειρο.Ο Στέφανος Μουρδικούδης, Εβρίτης χημικός μηχανικός που εδώ και λίγους μήνες βρίσκεται και εργάζεται στο Λονδίνο, μίλησε στον Αντιτυπο και τα λόγια του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ποια είναι τα πρώτα συναισθήματα που σου δημιουργούνται μετά το διαφαινόμενο αποτέλεσμα;

Υπάρχει ένα μούδιασμα. Παρόλο που τις τελευταίες μέρες φαινόταν ότι θα επικρατήσει η παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, κάτι τέτοιο δεν έγινε και υπάρχει αγωνία για την επόμενη μέρα, από πολλές απόψεις.

Πώς έζησαν οι βρετανοί και πώς οι ξένοι πολίτες που ζουν και εργάζονται εκεί την όλη διαδικασία προ του ανοίγματος της κάλπης;

Όλα κύλισαν ήρεμα κατά την περίοδο προ του ανοίγματος της κάλπης. Ωστόσο μου έκανε εντύπωση ότι στο δρόμο έβλεπα κυρίως όσους υποστήριζαν την παραμονή του ΗΒ στην ΕΕ, έχοντας σημαίες, αυτοκόλλητα, προσπαθώντας με ευγενικό τρόπο να ‘επηρεάσουν’ τους ψηφοφόρους. Δεν είδα κάποιον να μοιράζει φυλλάδια υπέρ της εξόδου. Δεν ξέρω αν αυτό σημαίνει ότι δεν είχαν το θάρρος να εκφράζουν τη γνώμη τους ή αν σημαίνει κάτι άλλο.

 Ποια πιστεύεις ότι θα είναι επόμενη μέρα για το Λονδίνο και τη Μεγάλη Βρετανία γενικότερα;

Υπάρχει ανασφάλεια, ωστόσο το Λονδίνο είναι  οικονομικά παντοδύναμο. Οι περισσότερες ανησυχίες πιστεύω ότι θα αφορούν τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές και όσους έχουν χαμηλότερο εισόδημα.

- Εκτιμας ότι ηταν γενικά μια ψήφος διαμαρτυρίας που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα;

Αυτό είναι αρκετά πιθανό. Θεωρώ όμως ότι ακόμα κι αν όσοι ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας  από την ΕΕ ήθελαν να ‘παραπονεθούν για κάτι ή κάποιους’, θα έπρεπε να αναλογιστούν καλύτερα τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της ψήφου τους.

- Ποια ειναι τα συναισθήματα τω ανθρώπων άλλων χωρών που φοιτούν 'η εργάζονται στην Μ. Βρετανία;

Σήμερα ξημέρωσε μια ηλιόλουστη μέρα στο Λονδίνο, κάτι που δεν είναι και πολύ συχνό. Ηταν ηλιόλουστη μέρα όμως μόνο στην κυριολεξία, διότι πολλοί αλλοδαποί φοιτητές και εργαζόμενοι είναι - χωρίς να θέλω να δώσω υπερβολικό τόνο στην ατμόσφαιρα που επικρατεί - σοκαρισμένοι.

Εχεις ζήσει και σε άλλες μεγάλες χώρες της Ευρώπης…. Είναι ώριμοι οι Ευρωπαίοι πολίτες για δομικές αλλαγές; Τα δημοψηφίσματα θα πρέπει να παίζουν ρόλο σε μια κοινωνία των πολιτών;


Όσο για τα δημοψηφίσματα, θεωρώ ότι η διενέργειά τους είναι δίκοπο μαχαίρι. Από τη μια ένα δημοψήφισμα παρέχει περισσότερη ελευθερία στον πολίτη για να αποφασίζει ο ίδιος για τις τύχες του, από την άλλη όμως ένας όχι καλά ενημερωμένος πολίτης μπορεί να γίνει έρμαιο των διαθέσεων ορισμένων πολιτικών-δημαγωγών....