Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Πλάνο αξιοποίησης του ζεόλιθου Πετρωτών και Πενταλόφου

Με...τακτοποιήσεις και “ξεκαθαρίσματα” θα ξεκινήσει άμεσα το πλάνο αξιοποίησης του ζεόλιθου Πετρωτών και Πενταλόφου, στο οποίο συμφώνησαν η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και ο δήμος Ορεστιάδας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (3/6) στην Αθήνα, υπό τον Πάνο Σκουρλέτη.
Όπως σημειώνει το e-vertigo.gr στο ρεπορτάζ τουστη μιάμισης ώρας συνάντηση συμμετείχαν ο γ. γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Νικήτας Φραγκισκάκης με δύο υπηρεσιακά στελέχη της Αποκεντρωμένης, οι βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου.
Όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα κοιτάσματα “με υγιή τρόπο, που θα διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και θα αφήνει εργασιακά οφέλη στην τοπική κοινωνία”, όπως σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.
Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που δρομολογήθηκαν, η Αποκεντρωμένη ανέλαβε...να βάλει κάτω τους χάρτες και να διαχωρίσει σε δημόσια, ιδιωτική, δασική ή για οποιονδήποτε λόγο εξαιρετέα την έκταση των 1.600 στρεμμάτων που έχει ερευνήσει στην περιοχή των Πετρωτών το ΙΓΜΕ, ώστε να υπάρχει μία ξεκάθαρη και ακριβής εικόνα για τις εκτάσεις που μπορούν να βγουν σε διαγωνισμό εξόρυξης.
Από τα 1.600 αυτά στρέμματα, υπό αίρεση τίθενται τα 160 που θεωρεί δικό της χώρο ερευνών (και όχι του ΙΓΜΕ) η εταιρεία GEO VET (Αλεξανδρίδης), η υπόθεση της οποίας εκκρεμεί ακόμα στα δικαστήρια. Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι άλλα 200 περίπου στρέμματα ανήκουν σε ιδιώτες. Τα υπόλοιπα 1240 στρέμματα, πάντως, μπορούν να αξιοποιηθούν και η πολιτική βούληση που εκφράστηκε στη συνάντηση της Παρασκευής ήταν “να προχωρήσει η αξιοποίηση αυτή”.
Οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης δηλώνουν ότι μπορούν σε διάστημα 1,5 μήνα να έχουν σαφή εικόνα για τις δημόσιες εκτάσεις στις οποίες είναι δυνατή η εξόρυξη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις προκηρύξεις των διαγωνισμών. Προτάσεις για συμμετοχή σε αυτούς, προτίθεται να επεξεργαστεί και ο δήμος (πιθανόν μέσω Αναπτυξιακής), προτάσσοντας τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας.
Σε ό,τι αφορά τα στρέμματα που έχει “δεσμευμένα” η εταιρεία “Όλυμπος”, συμφωνήθηκε να ελεγχθούν από την Αποκεντρωμένη τα όρια στα οποία μπορεί να δραστηριοποιηθεί, ώστε να μην αναιρεθεί στο ελάχιστο ο σχεδιασμός που έχει γίνει από τον δήμο Ορεστιάδας για την αξιοποίηση της έκτασης που προορίζεται για δραστηριότητες αναψυχής, με χρηματοδότηση από το Interreg και το ΟΠΑΑΧ για τη σήμανση μονοπατιών.
Σημειώνεται ότι από οποιαδήποτε εξορυκτική δραστηριότητα έχει εξαιρεθεί η περιοχή “Καρακόπετρα” που διεκδικεί τον τίτλο του “μνημείου της φύσης”.
Τέλος, η περίπτωση της εταιρείας “S&B” (Κυριακόπουλος), που έχει λατομείο στον Πεντάλοφο και διεκδικεί την ανανέωση της άδειάς της, θα διερευνηθεί επισταμένα, προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα της δοθεί παράταση ή εάν το κοίτασμα θα “βγει” σε νέο διαγωνισμό.
Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος Ορεστιάδας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης θα βρίσκονται το επόμενο διάστημα σε στενή συνεργασία, με κοινό στόχο να ξεκαθαρίσουν όλα τα θολά σημεία στην υπόθεση αξιοποίησης του ζεόλιθου και να θέσουν τις νέες βάσεις για την εκμετάλλευση των “ελεύθερων” κοιτασμάτων, επ' ωφελεία της τοπικής κοινωνίας. “Έχοντας ξεκάθαρα δεδομένα, μπορούμε να μιλήσουμε επί πραγματικών στοιχείων και δυνατοτήτων και όχι με υποθέσεις”, σχολίασε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του “για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η κα. Γκαρά να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνάντηση”.
“Η πολιτική βούληση για την αξιοποίηση του ζεόλιθου επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχαμε, όπως και η θέληση όλων, ο ζεόλιθος να δώσει οφέλη στην τοπική κοινωνία”, δήλωσε η κα. Γκαρά και πρόσθεσε πως “θα ακολουθήσουν συντονισμένα βήματα και ταχύτερες διαδικασίες, που όλα τα προηγούμενα χρόνια έλειψαν. Επιτέλους είδαμε και συμφωνήσαμε τι θέλουμε να κάνουμε...”

Πηγή: e-vertigo.gr