Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Επιτυχημένη η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στο εργοστάσιο του «Ζούρα»

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία από τους εργαζόμενους ένταση με συλλήψεις συνδικαλιστών
Το Σάββατο 04/06/2016 πραγματοποιήθηκε απεργιακή κινητοποίηση στο εργοστάσιο του Ζούρα στην Αμφιτρίτη Αλεξανδρούπολης με κυρίαρχα αιτήματα την ακύρωση δύο απολύσεων εργαζομένων λόγω συνδικαλιστικής δράσης και την μη καταβολή δεδουλευμένων πλέον των 6 μηνών στο σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης. Όπως τονίζει το κείμενο – ανακοίνωση του Σωματείου Εμποροϋπάλληλων – Ιδιωτικών υπαλλήλων περιοχής Αλεξ/πολης –Φερών – Σουφλίου «η ενότητα», η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία από τους εργαζόμενους, παρά τις πιέσεις και τις απειλές της εργοδοσίας, αλλά και η έμπρακτη αλληλεγγύη του σωματείου μας και πλήθους άλλων σωματείων και φορέων έγινε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί από την εργοδοσία με ένα όργιο τρομοκρατίας και εκφοβισμού.

Η εργοδοσία, με την κάλυψη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που στηρίζει τον βιομήχανο Ζούρα, προχώρησε ακόμα και σε αβάσιμες μηνύσεις σε συνδικαλιστές προκειμένου να σπάσει την απεργία, να επικρατήσει κυριολεκτικά τρόμος στους εργαζόμενους, ώστε ανενόχλητη να συνεχίσει τα αντεργατικά της σχέδια. Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου της εργοδοσίας συνελήφθη ο πρόεδρος του σωματείου μας και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Έβρου Κλάδης Διονύσης και ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Κατσιμένης Κώστας που συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση. Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων και το κύμα αλληλεγγύης από εργαζόμενους, σωματεία και φορείς συνέβαλλαν στο να αφεθούν ελεύθεροι μετά από λίγες ώρες, ενώ η απεργία ολοκληρώθηκε με επιτυχία αφού επέστρεψαν στο χώρο της κινητοποίησης οι διωκόμενοι συνδικαλιστές και περιφρουρημένα και συντεταγμένα αποχώρησαν αργά το βράδυ οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, έχοντας κάνει καθαρό ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί αν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι αντί να διώκεται ο βιομήχανος που στερεί το δικαίωμα στη δουλειά και οδηγεί σε εξαθλίωση το σύνολο των εργαζομένων αφήνοντας τους απλήρωτους για πάνω από έξι μήνες, διώκονται συνδικαλιστές που διεκδικούν μαζί με τους εργαζόμενους τα δικαιώματά τους.
Προειδοποιούμε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει. Ατσαλωμένοι και από τη μεγάλη επιτυχία της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στο εργοστάσιο του Ζούρα συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας». Επόμενος σταθμός η διαδικασία της εργατικής διαφοράς την Πέμπτη 09/06/2016 στην επιθεώρηση εργασίας Έβρου για την ακύρωση των παράνομων απολύσεων. Κλιμακώνουμε συνεχίζουμε τη δράση μας, ένας για όλους και όλοι για έναν» σημειώνει το ΔΣ του Σωματείου.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «ΖΟΥΡΑ» ζητησε από το Σάββατο να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι συλληφθέντες συνδικαλιστές απαιτούσε το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» και διαμηνύει ότι η απεργία συνεχίζεται. «Η 24ωρη απεργία που είχε προκηρυχθεί για σήμερα (Σάββατο) διεκδικούσε τα εργασιακά δικαιώματα που καταπατούνται. Αντί να δώσουν λόγο οι βιομήχανοι για όλα τα παραπάνω, αντίθετα έγιναν συλλήψεις με ευθύνη της κυβέρνησης και κάτω από τις εντολές της εργοδοσίας. Συνελήφθη ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών και ο προέδρος του κλαδικού Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων της περιοχής που βρίσκονταν στην περιφρούρηση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του σωματείου μας για συμπαράσταση και αλληλεγγύη.
Συνεχίζουμε την απεργία – Ένας για όλους και όλοι για έναν!
Διεκδικούμε: Τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, παλιών και νέων εργαζομένων. Εφαρμογή σε όλους της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των εργαζομένων στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Καταβολή των δεδουλευμένων που ξεπερνάνε τους 6 μήνες.
Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Απαιτούμε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι συλληφθέντες! Η τρομοκρατία δεν θα περάσει των εργατών η πάλη θα τη σπάσει!»

Ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς του ΖΟΥΡΑ

Το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ Αλεξανδρούπολης, συμπαραστέκεται στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του ΖΟΥΡΑ, οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στις απαράδεκτες και τρομοκρατικές απολύσεις συναδέλφων τους καθώς και για την καταβολή των δεδουλευμένων.
Επίσης καταδικάζει τις απαράδεκτες συλλήψεις δύο συνδικαλιστών του Κώστα Κατσιμένη, γγ της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Τρόφιμα, Γάλα, Ποτά και στον Διονύση Κλαδή, πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Απαιτούμε:
Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων.
Την ανάκληση των παράνομων και τρομοκρατικών απολύσεων.
Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων.
Καλούμε όλα τα σωματεία να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς και να καταγγείλουν την τρομοκρατία της εργοδοσίας και της κυβέρνησής της.