Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Φοιτητές και κοινωνικοί φορείς «μια αγκαλιά»

1ο ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Κάτι πρωτόγνωρο, μοναδικό και πολύ όμορφο συνέβη την Παρασκευή που μας πέρασε, 24 Ιούνη στην παραλία, ανάμεσα σε κάμπινγκ και Σανταρόζα, μετά τις 7 το απόγευμα. Με τον καιρό σε κόντρα, με αέρα και λίγη αμμοθύελλα που έριξε την τέντα (ο ήλιος ήταν δυνατός), κάποιοι άνθρωποι ήταν εκεί, συνεπείς στο ραντεβού με τους φοιτητές, με τις τέσσερις φοιτητικές ομάδες.
Οι δύο από αυτούς δεν έχουν την όρασή τους και πρόκειται για δύο ανθρώπους που ηγούνται της προσπάθειας στον Σύλλογο ατόμων με αναπηρία (ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης) και στον αθλητικό Σύλλογο ατόμων με αναπηρία «Κότινος» (ο πρόεδρος Γιάννης Τοπτσής). Τον κο Τοπτσή, τον συνόδευε ο 16χρονος αθλητής Κων/νος Παπαδόπουλος, πρωταθλητής στον στίβο, με τους δύο γονείς του. Τον κο Ευθυμιάδη συνόδευαν η Γενική γραμματέας του Συλλόγου, κα Σοφία Χιτζή, και μια όμορφη φίλη, καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, μετά από ένα ατύχημα.
Οι ομιλίες των δύο προέδρων που ξεκίνησαν πρώτοι το φεστιβάλ, συγκίνησαν και προβλημάτισαν το νεανικό κοινό. Κάποιοι από τους φοιτητές βούρκωσαν, όπως φαίνεται στα πρόσωπά τους από τις φωτογραφίες. Ήδη όμως, πριν την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ, 7-8 η ώρα, κάτι υπέροχο είχε ήδη ξεκινήσει στο κέντρο του χώρου: Δεκατρείς ασυνόδευτοι έφηβοι από την ΑΡΣΙΣ, από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ, έπαιζαν παιχνίδια μαζί με φοιτητές της Θεατρικής ομάδας, μιλώντας με μικρόφωνο στα Αγγλικά.
Τα παιδιά αυτά της ΑΡΣΙΣ που προσκλήθηκαν στην εκδήλωση (και που πολλά δεν μιλούσαν Αγγλικά), ήταν επίσης επίτιμοι φιλοξενούμενοι των φοιτητών μας.
Πιο πριν, η Θεατρική ομάδα φοιτητών Αλεξανδρούπολης, έκανε κάτι που συμβολίζει όλη τη δημιουργική ενέργεια, με την μετάλλαξη των φυσικών υλικών σε κάτι άλλο:
Από τις πέτρες που συλλέχθηκαν γιατί ενοχλούσαν πάνω στην άμμο, αποτέλεσμα του καθαρισμού του χώρου, δημιούργησαν τις λέξεις ΡΟΦΑ (Ραδιοφωνική ομάδα), ΚΛΕΦΑ (Κινηματογραφική ομάδα), SOS, Στήριξη, κλπ.
Μετά τον Σύλλογο αΜΕΑ, επόμενο στην παρουσίαση ήταν το Παιδικό χωριό SOSΘράκης, που αντιπροσωπεύτηκε από την Βιβή Τουφεξή, κοινωνική λειτουργό, μια μοντέρνα κοπέλα, που με λίγα αλλά ουσιαστικά και εμπνευσμένα λόγια, μας σκιαγράφησε τη δουλειά που γίνεται στο δικό μας χωριό SOS, που φιλοξενείται στο Αρίστηνο Τραιανούπολης.
Στη συνέχεια, στο βήμα προσήλθε η αντιπρόσωπος από το ΚΕΘΕΑ, που παρουσίασε τον ρόλο και τη δράση του ΚΕΘΕΑ στην Αλεξανδρούπολη. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια στους παρευρισκόμενους.
Ήδη, είχε σκοτεινιάσει. Αυτό επέτρεψε στην επόμενη ομιλήτρια, Ερμιόνη Σταμάτη, από την ΑΡΣΙΣ, να παρουσιάσει στην μεγάλη οθόνη που είχε στηθεί για αυτό το σκοπό, εικόνες από τη δράση της ΑΡΣΙΣ Αλεξανδρούπολης.
Μαζί της στο μικρόφωνο, μια 17χρονη μικρή Κούρδη από την Συρία, που μας τραγούδησε δύο τραγούδια από τον τόπο της, και μας συγκίνησε ιδιαίτερα.
Τέλος, ο Δημήτρης Στεφανίδης, κοινωνιολόγος του Συμβουλευτικού κέντρου για την βία κατά των γυναικών, μας είπε λίγα λόγια για το έργο του Κέντρου, και μας προσκάλεσε να δούμε την 20λεπτη ταινία μικρού μήκους “Τhenoirproject”, πάνω σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαρδαρινού.
Όλοι οι Σύλλογοι που ήταν εκεί, σε ειδικά διαμορφωμένα τραπέζια, είχαν και διένειμαν ενημερωτικό υλικό σε φυλλάδια για ενημέρωση.
Ανάμεσα σε αυτούς και οι «Φοιτητές εξ΄ αίματος», που ενημέρωναν για την εθελοντική αιμοδοσία.
Το πρόγραμμα έκλεισε η Κινηματογραφική ομάδα, με την προβολή μιας 20λεπτης ταινίας, την οποία στη συνέχεια σχολίασε ο λέκτορας Αγγειοχειρουργικής,Στράτος Γεωργακαράκος.
Στη συνέχεια, και μετά από μια ζωηρή κουβέντα, χαιρέτησαν δύο από τους βασικούς συντελεστές της εκδήλωσης, ο τελειόφοιτος φοιτητής στο ΠΤΔΕ Γιώργος Χαραλαμπάκης, και ο τεταρτοετής φοιτητής Ιατρικής Βασίλης Καλαντζής, δύο από τα τρία ιδρυτικά μέλη της Ραδιοφωνικής ομάδας που σχεδίασαν και υλοποίησαν την εκδήλωση. Κατόπιν, ολοκληρώθηκε το ενημερωτικό-κοινωνικό μέρος του φεστιβάλ, και οι φοιτητές  προσκλήθηκαν  στο ψυχαγωγικό beachparty, για να διασκεδάσουν και να χορέψουν μέχρι το πρωί.
Τη Μουσική επέλεξαν συντελεστές από τις εκπομπές της Ραδιοφωνικής ομάδας, και περίπου 600 φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.
Επίσης, προσκεκλημένος ήταν οΣύλλογος ερασιτεχνικής αστρονομίας που με το τηλεσκόπιό του, βοηθούσε τους φοιτητές μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες να βλέπουν εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τον νυκτερινό ουρανό, και ειδικά την επιφάνεια της  Σελήνης, και τον Κρόνο με τον δακτύλιό του.
Την εκδήλωση τίμησαν τρεις καθηγητές Ιατρικής, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Αγγειοχειρουργικής Μίλτος Λαζαρίδης και ο καθηγητής Βιοχημείας Ιωάννης Τέντε, ο οποίος χαιρέτησε την προσπάθεια των φοιτητών με θερμά λόγια. Την εκδήλωση συντόνισε η εικαστικός Μαριάννα Παυλίδου, μέλος της Ραδιοφωνικής ομάδας, και ΕΕΠ, στη Σχολή Επιστημών της Αγωγής, στην Αλεξανδρούπολη, ενώ παρούσα ήταν και η συνάδελφός της Τίνα Μαυρομαρά.
Η ανταπόκριση όλων των φοιτητικών ομάδων στο κάλεσμα της Ραδιοφωνικής, και ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν όλα τα προβλήματα διοργάνωσης ενός τέτοιου φεστιβάλ, εν μέσω εξεταστικής περιόδου, είναι εντυπωσιακή.
Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας τέτοιας εκδήλωσης με κοινωφελείς σκοπούς, της οποίας τα έσοδα θα δοθούν στο Κοινωνικό Φαρμακείο, έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα θεσμό, που ελπίζουμε ότι θα καθιερωθεί, και θα διοργανώνεται για πολλά χρόνια ακόμη.
Η ευαισθητοποίηση των φοιτητών, ελπίζουμε να οδηγήσει σε εθελοντική δράση, στήριξη των κοινωνικών φορέων της πόλης και έμπρακτη αλληλεγγύη.
Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλαν και στήριξαν την υλοποίηση αυτής της όμορφης προσπάθειας, μαζί με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

 Μαριάννα Παυλίδου, εικαστικός