Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Με πάρτυ και δυνατή ταινία ξεκινά ο σινέ «Φλοίσβος»

Του Γιώργου Πανταζίδη

Η νέα θερινή σεζόν για τον θερινό κινηματογράφο «Φλοίσβο» στον ΕΟΤ Αλεξανδρούπολης ξεκινά και προμηνύεται άκρως ενδιαφέρουσα. Η αρχή μάλιστα δίνεται με μια εκδήλωση – πάρτι έναρξης , αύριο Κυριακή 26 Ιουνίου, στις 8μιση το βράδυ στον δροσερό καταπράσινο χώρο του .Στην εκδήλωση θα παραστεί ο κος Αντρέας Τύρος, γνωστός κριτικός και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ο οποίος θα σχολιάσει το σινεμά του καιρού μας ρίχνοντας κλεφτές ματιές στο 1916 και στο 1966! Η βραδιά επίσης περιλαμβάνει:
- Παρουσίαση του πλήρους Προγράμματος Προβολών της Θερινής Περιόδου, σε έντυπη και οπτική μορφή
- Μπουφέ με τοπικά και σπιτικά εδέσματα και - βεβαίως - άφθονο κρασί
- Ανοιχτή συζήτηση του κοινού με τον κο Τύρο για τον κινηματογράφο σήμερα
- Ενημέρωση για σημαντικά νέα της ΚΛΑ
Η είσοδος είναι ελεύθερη και οι άνθρωποι της Κ.Λ.Α. περιμένουν όλα τα μέλη και τους φίλους της, να παρευρεθούν και να γιορτάσουν μαζί κινηματογραφικό καλοκαίρι που αρχίζει τρώγοντας, πίνοντας, βλέποντας και συζητώντας για το σινεμά….
 
Δευτέρα με δυνατή ταινία

Από τη Δευτέρα λοιπόν 27 Ιουνίου και κάθε βράδυ στις 10μμ, η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει εκλεκτές ταινίες της πρόσφατης διεθνούς παραγωγής. Ξεκίνημα με την ταινία «Η κιβωτός των ανθρώπων» σε σκηνοθεσία του Ρώσου Αλεξάντερ
Σοκούροφ . Ο δημιουργός της «Ρώσικης Κιβωτού» και του «Φάουστ», ανοίγει τις πύλες του Λούβρου και διδάσκει τη σχέση τέχνης και εξουσίας με το δικό του ύφος αυθεντίας.
Ο Αλεξάντερ Σοκούροφ, με αίτημα του Λούβρου, αξιοποιεί το σπουδαίο μουσείο, τα εκθέματά του και τη δική του ιστορία, και ως ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες της αυθεντικής κομμουνιστικής ιντελιγκέντσιας, μιλά ο ίδιος, στοχαστικά και κριτικά, σχολιάζοντας ενίοτε με χιούμορ κι ενίοτε με στόμφο αυτό το κινηματογραφικό κολάζ.
Στην οθόνη εναλλάσσονται υπέροχα κινηματογραφικά ντοκουμέντα εποχής, δυο κομμάτια μυθοπλασίας, από τη μια η σύγκρουση και συνεργασία στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο Παρίσι του Γερμανού Ναζί επιτρόπου και του Γάλλου διευθυντή του μουσείου κι από την άλλη οι φιγούρες της Μαριάν, του εμβλήματος της γαλλικής δημοκρατίας και του Ναπολέοντα, του συμβόλου του γαλλικού επεκτατισμού, που περιπλανώνται ως φαντάσματα στους διαδρόμους του Λούβρου.
Πρόκειται για ένα πνευματώδες κατηγορώ του σκηνοθέτη ενάντια στον αυταρχισμό, μια δυναμική σύνδεση της Τέχνης με την εξουσία (η επιθυμία του Χίτλερ να κάνει δικά του τα εκθέματα του Λούβρου ως κατακτητής, δε διαφέρει πολύ από τον τρόπο με τον οποία αυτά αποκτήθηκαν από το γαλλικό στρατό), μια κυνική ματιά στη σημερινή Ευρώπη που έχει χάσει την πυξίδα της.

μοτο
Η ταινία θα προβάλλεται 3 ημέρες, από Δευτέρα έως και Τετάρτη. Οι προβολές αρχίζουν στις 22:00 μ.μ. και γίνονται καθημερινά στο Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο «Φλοίσβο», με είσοδο 3-5 ευρώ.

ινφο
Δευτέρα 27, Τρίτη 28 και Τετάρτη 29 Ιουνίου
Η κιβωτός των ανθρώπων/Francofonia
Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία - 2015
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Σοκούροφ
Πρωταγωνιστούν: Λουί-Ντο ντε Λενκεσέν, Μπενζαμέν Ουτσεράτ, Βενσάν Νεμέτ
Διάρκεια: 87’