Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

«Η φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα νοσεί»

Συμπεράσματα του 1ου Φαρμακευτικού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης

Την Κυριακή 29/5/2016, τις πύλες του το 1ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που διοργάνωσαν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι και οι ΣΥ.ΦΑ. της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας - Θράκης, με ευθύνη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, στην Κομοτηνή. 407 σύνεδροι από όλη την περιφέρεια, αλλά και από μακρινά σημεία της χώρας, έδωσαν το «παρών», συμβάλλοντας με τη συμμετοχή τους στην επιτυχία του Συνεδρίου.Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Φ.Σ. Ροδόπης, κ. Αλέξανδρος Τσαπέκος, «Τα μηνύματα που έδωσε το Συνέδριο και οι προβληματισμοί που προέκυψαν, ελπίζουμε ότι θα αποτελέσουν αφορμή για να γίνουμε καλύτεροι. Μόνο τότε θα μπορούμε να λέμε ότι θα αντιμετωπίσουμε το αύριο επιτυχώς και θα σταθούμε όρθιοι και ως επιστήμονες και ως επαγγελματίες. Και ότι θα μπορέσουμε ν' ανοίξουμε τους ορίζοντες του Ελληνικού Φαρμακείου».
Συμπερασματικά, όπως αναφέρει ανακοίνωση, οι φαρμακοποιοί, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου:
  1. Ανέλυσαν τα νέα δεδομένα στην παρασκευή και στη δοσολογία των φαρμάκων με βάση τα νέα κριτήρια της φαρμακογονιδιωματικής. Δηλαδή την εύρεση παραλλαγών στο γονιδίωμα, ώστε να αναπτυχθούν νέα φάρμακα που θα ανταποκρίνονται απόλυτα στο γονιδιακό προφίλ του κάθε ασθενή. Μπαίνουμε με λίγα λόγια στην εξατομίκευση των θεραπειών ανά ασθενή ή ανά ομάδα ασθενών.
  2. Διαπίστωσαν ότι η φαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα νοσεί, με δυσμενείς επιπτώσεις και στην υγεία αλλά και στα πενιχρά οικονομικά των ασθενών.
  3. Αναδείχθηκε ο ρόλος του φαρμακοποιού και του φαρμακείου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και στην αυτοθεραπεία.
  4. Αναγνωρίστηκε η αναγκαιότητα της διά βίου εκπαίδευσης με πιστοποίηση των φαρμακοποιών και της αναβάθμισης την παρεχόμενων υπηρεσιών εντός του φαρμακείου.
  5. Αποδείχτηκε πόσο μεγάλο έγκλημα είναι για τη Δημόσια υγεία, αλλά και για την οικονομία των ασφαλιστικών ταμείων, η διάθεση φαρμάκων ελεύθερα σε άλλα σημεία πώλησης, έξω από τα φαρμακεία.
  6. Αποδείχθηκε ο κοινωνικός ρόλος του κλάδου με τις συνεχείς παρεμβάσεις σε όλα σχεδόν τα κοινωνικά ζητήματα του τόπου μας.
  7. Ο ΠΦΣ οφείλει να ακυρώσει την απόφαση του δικού του Δ.Σ./ΠΦΣ, με την οποία στην ουσία δεν στηρίζει οικονομικώς τα Περιφερειακά Συνέδρια, καθώς και ότι οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν το τελευταίο ψήφισμα των προέδρων των Φ.Σ. και ΣΥ.ΦΑ. Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης.
  8. Διατρανώθηκε η ανάγκη ενότητας του κλάδου και της συσπείρωσης γύρω από τους Φ.Σ. και τους ΣΥ.ΦΑ.
  9. Δόθηκε η ευκαιρία να συνευρεθούν οι φαρμακοποιοί τριών χωρών στο ίδιο τραπέζι, Ελλάδας ,Τουρκίας Βουλγαρίας, προσδοκώντας την καλή συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη των συναδέλφων, αλλά καλλιεργώντας και την καλή γειτονία και τη φιλία μεταξύ των 3 λαών.
  10. Και, τέλος, οι φαρμακοποιοί έστειλαν προς την Πολιτεία και προς κάθε αρμόδιο το μήνυμα ότι ο κατήφορος στη φαρμακευτική περίθαλψη πρέπει να σταματήσει άμεσα, αφού σε άλλη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι δραματικές.
Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ.