Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Ξεκίνησε η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στο Τυχερό

Ο «Θεογένης» θέλει να πειραματιστεί και στην παραγωγή μπύρας από βιομηχανική κάνναβη!

Της Κικής Ηπειρώτου

Μία δυναμική καλλιέργεια, που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα της αγροτικής οικονομίας του Έβρου, προωθεί η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Θεογένης με έδρα το Τυχερό. Πρόκειται για τη βιομηχανική κάνναβη, που από φέτος επιτρέπεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.Πρόκειται για ένα προϊόν με 25.000 παράγωγα, που σύμφωνα με τους ανθρώπους του «Θεογένη» μπορεί να δώσει διέξοδο σε πολλούς καλλιεργητές, τόσο στο νομό Έβρου όσο και σε όλη την Ελλάδα. Είναι ένα φυτό που δίνει τρία προϊόντα, τον καρπό, ο οποίος χρησιμοποιείται για παραγωγή προϊόντων όπως μπύρα, αλεύρι, τον άνθο, για φαρμακευτικά σκευάσματα και το στέλεχος, που χρησιμοποιείται σε ζωοτροφές και οικοδομικά υλικά. Σύμφωνα με τον «Θεογένη», πρόκειται για ένα προϊόν που έχει εκ των πραγμάτων συγκριτικά πλεονέκτημά έναντι των υπαρχουσών καλλιεργειών. 
Παράλληλα, δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα, έχει ελάχιστα έξοδα, περιλαμβάνεται στην ενιαία συνδεδεμένη ενίσχυση, όσο για τη ζήτηση, όπως ανέφερε ο Σπύρος Δέδογλου στον Maximum FM, η βόρεια και κεντρική Ευρώπη αναγκάζεται σήμερα να προμηθεύεται το προϊόν για την κάλυψη των αναγκών της από τον Καναδά. Μάλιστα, σημείωσε πως στο «Θεογένη» υπάρχουν σκέψεις για δημιουργία μπύρας με βιομηχανική κάνναβη, η οποία δεν έχει παραισθησιογόνα δράση και είναι απολύτως ασφαλής για κατανάλωση.
Στο Τυχερό, οι παραγωγοί που αδειοδοτήθηκαν για την καλλιέργεια, για την ώρα, είναι δύο, ο αντιπρόεδρος της Δ.Ε της ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Φουντούκης Λάκης και ο γραμματέας Δουτσίνης Σάκης. Ο σπόρος ήρθε απευθείας από Ιταλία και συγκεκριμένα από το Μπάρι. Πρόκειται για την ποικιλία Fibranova, που ευδοκιμεί στο μεσογειακό κλίμα. Σημειώνεται πως αυτή είναι η πρώτη φορά που καλλιεργείται κάνναβη σατίβα στον Έβρο μετά το 1936, όταν και υπήρχε γηγενής ποικιλία η οποία φυσικά δεν διασώθηκε.
Αναφορικά με την πορεία του «Θεογένη» συνεχίζει τις προσπάθειες για την αναβίωση παλιών καλλιεργειών, όπως το φασόλι και το διάσημο πεπόνι του Τυχερού. Με την τακτική να μην απευθύνεται σε μεσάζοντες, μπορεί να αποδίδει την όποια υπεραξία προκύπτει για νέες θέσεις απασχόλησης, αλλά και για απόδοση 30-50% των κερδών στους παραγωγούς ως bonus. Τέλος, ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια και για την καλλιέργεια της ιδιαίτερα δημοφιλούς και περιζήτητης στέβιας, ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να μην ευδοκιμήσει αφού δεν αντέχει σε παγωνιές.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημ. ΓΝΩΜΗ