Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Στον οικοτουρισμό στοχεύει η Ανατ. Μακεδονία-Θράκη

Η ανάπτυξη του οικοτουρισμού, η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, αποτελεί τον στόχο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ), που ενέκρινε τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση TOUR NATUR στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας από τις 2 έως τις 4 Σεπτεμβρίου 2016. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση στο είδος της (εναλλακτικός τουρισμός, πεζοπορία, ορειβασία και περιήγηση στη φύση), στην Γερμανία.
Το κοινό στο οποίο απευθύνεται αποτελεί κοινό – στόχο για την προσέλκυση επισκεπτών στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, καθώς στα χωρικά της όρια υπάρχουν τέσσερα Εθνικά Πάρκα, μονοπάτια για διαδρομές και παρατήρηση της φύσης, διοργανώσεις αγώνων δρόμου και δυνατότητα άσκησης ποικίλων υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Η συμμετοχή της Περιφέρειας στη συγκεκριμένη έκθεση αντικατοπτρίζει την επιθυμία φορέων και επαγγελματιών της περιοχής, που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό του εναλλακτικού τουρισμού.
Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί και με παράλληλες δράσεις - έργα που είναι σε εξέλιξη από την ΠΑΜΘ για την προβολή της πεζοπορίας, την ανάπτυξη πεζοπορικών διαδρομών από τη Δράμα ως τον Έβρο και τα νησιά με άξονα την αρχαία Εγνατία Οδό, τη χάραξη, καταγραφή μονοπατιών και σημείων ενδιαφέροντος, την ψηφιακή τους καταγραφή για τη δημιουργία χαρτών και διαδρομών για εφαρμογές smartphones κλπ, την μετέπειτα ηλεκτρονική τους προβολή, τις συναντήσεις και διαβουλεύσεις με φορείς (Δήμοι, Δασαρχείο, Ορειβατικοί – Περιηγητικοί Σύλλογοι κλπ) με σκοπό τη συνεργασία μαζί τους και την προώθηση του εθελοντισμού, σχετικές ημερίδες και συνέδρια.
Tα έργα παρέμβασης στον τομέα αυτό, που χρηματοδοτεί η ΠΑΜΘ σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, είναι ενδεικτικά ο πεζοπορικός άξονας VIA EGNATIA, τα βήματα του Αποστόλου Παύλου, εθνικά πάρκα, διαδρομές σε νησιά, στο Παγγαίο, στη Ροδόπη κα.

(πηγή: greenagenda.gr)