Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Τεκτονικές αλλαγές: Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Διεθνές Συνέδριο για την ψηφιακή δημοσιογραφία, το οποίο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στο συνέδριο μίλησαν ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και επικοινωνιολόγοι από ολόκληρο τον κόσμο, αναμιγνύοντας τη θεωρία με τη σύγχρονη – όχι και τόσο ρόδινη – πράξη στον χώρο των ΜΜΕ.
Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι στο δημοσιογραφικό γίγνεσθαι οι αλλαγές που ήδη έχουν ξεκινήσει είναι τεκτονικού μεγέθους, με κύρια την έλευση της τεχνολογίας και ανάπτυξης του διαδικτύου. Μελανά σημεία, η φτωχοποίηση και του δημοσιογραφικού κόσμου, η εξάρτηση και ο έλεγχος των Μέσων από τους ιδιοκτήτες -επιχειρηματίες και τις κυβερνήσεις και τέλος, η έλλειψη εγκυρότητας. «Ο δημοσιογράφος οφείλει να υπηρετεί αποκλειστικά και μόνο το κοινό καλό, να γίνει ‘’ακτιβιστής’’, επιμορφώνοντας και εκπαιδεύοντας το κοινό του, και η έρευνα οφείλει να γίνει η καθημερινότητα του δημοσιογράφου», ήταν μερικά μόνο από τα κύρια σημεία αναφοράς των συμμετεχόντων.

Η σημερινή, τρίτη και τελευταία μέρα του συνεδρίου, περιελάμβανε εργαστήρι έρευνας για την επαγωγική μέθοδο, όχι μόνο της διδασκαλίας αλλά και της απλής, καθημερινής σκέψης. Επίσης, οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων της βιβλιοθήκης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο προσφέρει διαδικτυακές συνεδρίες προς εμπλουτισμό των χρηστών με γενικές δεξιότητες πληροφοριακής παιδείας, ενώ έγινε και παρουσίαση των κανόνων και των αρχών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο ΑΠΚΥ.

stokokkino.gr