Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ελλάδα Τιμώμενη Χώρα στη ΔΕΒ Μόσχας

Η Ελλάδα θα έχει την τιμητική της στη φετινή 29η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Μόσχας (Moscow International Book Fair – MIBF) που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2016, στο μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο της Ρωσικής πρωτεύουσας VDNH. Η πρόσκληση προς την Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα έγινε από το Ρωσικό Υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, ενώ η Ρωσία φιλοξενήθηκε αντιστοίχως ως τιμώμενη χώρα στη 13η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τον περασμένο Μάιο.
Την ευθύνη για τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής έχει αναλάβει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ το πρόγραμμα εκδηλώσεων διαμορφώθηκε από το ΕΙΠ με τη συνεργασία και την υποστήριξη των πολιτιστικών φορέων: Αρχείο Καβάφη/Ίδρυμα Ωνάση, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Asifa Hellas kai Greekanimation.com, Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Kύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και την Ελλήνική Πρεσβεία στη Μόσχα καθώς και το Tμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ.
 Η συγκυρία αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα μια εξαιρετική ευκαιρία να καλλιεργήσουμε τις λογοτεχνικές, και ευρύτερα πολιτισμικές μας αλληλεπιδράσεις, να συνδιαμορφώσουμε ένα δίκτυο επικοινωνίας και συναλλαγών σε επίπεδο τόσο πολιτιστικό όσο και εμπορικό, στον τομέα του βιβλίου. Οι παραδοσιακές, μακρόχρονες σχέσεις των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τη λογοτεχνία φαίνεται να έχουν ατονήσει τα τελευταία χρόνια, καθώς περιορισμένα πλέον μεταφράζονται οι νέοι Έλληνες δημιουργοί στη Ρωσική γλώσσα, ενώ παράλληλα οι σύγχρονοι Ρώσοι δεν έχουν δώσει παρά ελάχιστα δείγματα γραφής στο Ελληνικό κοινό ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης μεταφράσεων.
Η παρούσα συνεργασία δημιουργεί δυνατότητες και προοπτικές να ξανασυστηθούμε στο Ρωσικό κοινό και να προβάλουμε την σύγχρονη πολιτιστική μας ταυτότητα όπως καταγράφεται μέσα από τα βιβλία, επενδύοντας σ’ έναν γόνιμο διάλογο.
Το Ελληνικό Περίπτερο στη ΔΕΒ Μόσχας θα εγκαινιάσει ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού και Επικεφαλής της Ελλάδας για το Έτος Ελλάδας Ρωσίας 2016, Καθ. Αριστείδης Μπαλτάς, παρουσία του Προέδρου του ΕΙΠ Καθ. Κωνσταντίνου Τσουκάλα, ενώ την Βουλή των Ελλήνων θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Καθ. Κώστας Γαβρόγλου.
Tα εγκαίνια της ΔΕΒ Μόσχας θα τελέσει ο Πρόεδρος της Ρωσικής Βουλής (Δούμα) Mr. S.Ye.Naryshkin.

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ
Όψεις του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν οι επισκέπτες του Ελληνικού Περιπτέρου, που φιλοξενεί μια επιλογή 600 περίπου εκδόσεων από 50 εκδοτικούς οίκους, αντιπροσωπευτικών της πλούσιας λογοτεχνικής παραγωγής μας, αλλά και των επιστημών και των τεχνών, διατρέχοντας την αρχαιότητα, το βυζάντιο, το διαφωτισμό, τον 20ο αιώνα  και φτάνοντας στο σήμερα.
Στις βιβλιοθήκες του Ελληνικού Περιπτέρου θα παρουσιαστούν θεματικά νέοι τίτλοι αλλά και παλιότερες εκδόσεις που προτάθηκαν και επιλέχθηκαν με γνώμονα την προσέλκυση ενδιαφέροντος τόσο των Ρώσων εκδοτών αλλά και του πολυάριθμων επισκεπτών της έκθεσης:
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ: Πεζογραφία, ποίηση, παιδικό βιβλίο,  δοκίμιο, χρονικό, μαρτυρία, επιστήμη, θέατρο περιηγητικοί /Ταξιδιωτικοί και μουσειακοί οδηγοί / Συνταγές / Κόμικς και Graphic novels / Μέθοδοι εκμάθησης ελληνικής γλώσσας / Ελληνικά βιβλία στα ρωσικά.
ΛΕΥΚΩΜΑΤΑ: Βυζαντινή τέχνη, ιστορία, αρχαιολογία / Αρχαία ελληνική ιστορία και τέχνη / Ελλάδα: τουρισμός, φωτογραφία, περιηγήσεις / Σύγχρονη ελληνική τέχνη-εικαστικά, γλυπτική, φωτογραφία, τυπογραφία / Θέατρο, κινηματογράφος, μουσική.
Το Ελληνικό Περίπτερο, μεγέθους 200 τ.μ., σχεδιασμένο σε μια σύγχρονη λιτή αισθητική που παραπέμπει με λευκούς και μπλε τόνους στην ελληνική του ταυτότητα, περιλαμβάνει τον Χώρο Υποδοχής-Συναντήσεων,  τη Βιβλιοθήκη-Αναγνωστήριο με ένα μεγάλο τραπέζι στη μέση που καλεί τους επισκέπτες να ξεφυλλίσουν τα βιβλία και να ενημερωθούν για το ελληνικό βιβλίο, την Παιδική Γωνιά που φιλοξενεί Έκθεση Ελλήνων εικονογράφων, εργαστήρια και προβολές βραβευμένων παιδικών κινούμενων σχεδίων, το Φιλολογικό Καφενείο, όπου θα πραγματοποιηθούν αρκετές από τις λογοτεχνικές εκδηλώσεις και προβολές καθώς και η έκθεση βιβλίων-έργων τέχνης από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και επιπλέον ένα εσωτερικό Περίπτερο αφιερωμένο στον Καβάφη, με την επιμέλεια του Αρχείου Καβάφη-Ιδρύματος Ωνάση.
Παράλληλα, σημαντικοί έλληνες δημιουργοί θα ταξιδέψουν στη Μόσχα για να συμμετάσχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει 30 περίπου εκδηλώσεις φιλοδοξώντας να συστήσουν το σύγχρονο πολιτιστικό πρόσωπο μιας χώρας μικρής με μεγάλη ιστορία που διατηρεί βαθείς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία, μέσα από τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική.