Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ο «ζωγράφος της Ειδομένης»: Σε δημοπρασία πίνακες Σύρου πρόσφυγα

Δύο πίνακες, που φιλοτέχνησε ένας Σύρος πρόσφυγας - ο αποκαλούμενος και "ζωγράφος της Ειδομένης", αφού δεν σταμάτησε λεπτό να ασκεί την τέχνη του, ούτε καν στους δρόμους της προσφυγιάς- βγήκαν σε δημοπρασία, στην Θεσσαλονίκη.
Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Δαμασκού, ο Χάσαν Χατίμπ, αφιέρωσε όλη τη ζωή του στην Τέχνη, είτε φιλοτεχνώντας δικά του έργα, είτε διδάσκοντάς την.
Oταν ο Χάσαν Χατίμπ αποφάσισε να ξεκινήσει από την πατρίδα του, τη Συρία, το μακρύ και δύσκολο ταξίδι προς την Ευρώπη, μαζί με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά του, ένα από τα πράγματα που τον απασχολούσε για τη ζωή που θ' άφηνε πίσω ήταν πώς θα σώζονταν από τη λαίλαπα του πολέμου τα έργα του -κάποιοι πίνακες ζωγραφικής διαφόρων τεχνοτροπιών, που είχε φιλοτεχνήσει με περισσό μεράκι.
Ό,τι χώρεσε στις λιγοστές αποσκευές του, το πήρε μαζί του. Τα υπόλοιπα τα εμπιστεύτηκε σ' έναν καλό του φίλο, με την ελπίδα πως, όταν «στήσει» τη νέα του ζωή κάπου στην Ευρώπη, θα τού τα στείλει για να κοσμήσουν το νέο του σπιτικό.
Σύμμαχο σ' αυτή την προσπάθειά του, βρήκε τον Σταύρο Μυρωνίδη, ιδιοκτήτη οίκου δημοπρασιών, στη σημερινή δημοπρασία του οποίου διατέθηκαν δύο έργα του Σύρου ζωγράφου. Ο ένας πίνακας πουλήθηκε στην τιμή των 130 ευρώ και ο άλλος στην τιμή των 140 ευρώ. Το σύνολο των χρημάτων θα δοθεί στον Σύρο καλλιτέχνη.