Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Η συγκινητική «Η Ελιά» προβάλλεται στην Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης

Καθώς μπαίνουμε σιγά σιγά στην καρδιά του χειμώνα, η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης, πιστή στο ραντεβού με το κοινό της, συνεχίζει να μας κρατά συντροφιά με τις προβολές της κάθε εβδομάδα. Για τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Νοεμβρίου λοιπόν, η Κινηματογραφική Λέσχη Αλεξανδρούπολης προβάλλει την ταινία με τίτλο «Η Ελιά» (El Olivo) σε σκηνοθεσία της Ισιάρ Μπολαΐν.
Road movie καθημερινών χαρακτήρων, με γλυκόπικρο χιούμορ και σαφή αλληγορική διάσταση πάνω στη σχέση ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου. Απλό, συναισθηματικό και πολιτικοκοινωνικά φορτισμένο σινεμά που θυμίζει μεσογειακό Κεν Λόουτς, καθώς είναι γραμμένο από τον μόνιμο σεναριογράφο του, Πολ Λάβερτι.
Η Άλμα είναι 20 χρονών και ζει σ’ ένα μικρό χωριό στην ανατολική ακτή της Ισπανίας. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον αγαπημένο της παππού, παρόλο που εκείνος έχει σταματήσει να μιλά εδώ και χρόνια. Όταν αρνείται πια ακόμα και να φάει, η Άλμα θεωρεί ότι, ο μόνος τρόπος για να τον βοηθήσει, είναι να βρει και να φέρει πίσω την ελιά που ξεριζώθηκε και πουλήθηκε από την οικογένεια του πριν 12 χρόνια. Χωρίς πλάνο και χρήματα, πείθει συγγενείς και φίλους να την ακολουθήσουν στην αναζήτηση της ελιάς που ανήκε στην οικογένεια της για περισσότερες από 2 χιλιετίες.
Μπορεί ο ιδεαλισμός και το πείσμα, μια μικρή προσωπική μάχη, να είναι το αντίδοτο στην οικονομική κρίση; Η ταινία της Ισιάρ Μπολαΐν μπορεί να μην έχει απαντήσεις ή συνταγές για την οικονομική ασφυξία που βασανίζει ένα μέρος του ευρωπαϊκού νότου εδώ και χρόνια, αλλά φιλοδοξεί να μιλήσει για μια άλλη πλευρά της κρίσης, αυτή που «στεγνώνει» όχι τις αποταμιεύσεις, μα το ηθικό και τις ζωές των ανθρώπων που την βιώνουν. Δίχως να έχει ψευδαισθήσεις, δίχως να είναι υπερβολικά ηρωική, πρεσβεύει εν τούτοις πως μια ακόμη και μικρή, έστω και δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα, αντίδραση, μια μετακίνηση, μια αφύπνιση είναι αναμφίβολα προτιμότερη από την βουβή αποδοχή.

Η αίσθηση που αφήνει η ταινία είναι αυτή μιας τρυφερής, feelgood ταινίας που δεν κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα, μα που προσπαθεί να στρέφει το βλέμμα της εκεί που πρέπει: στους ανθρώπους, στην ελπίδα, στα όσα μπορούν να μας κρατήσουν όρθιους και δυνατούς ακόμη και στο πρόσωπο των πιο αντίξοων καιρών.

ινφο

Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 Νοεμβρίου
H Ελιά/ Theolivetree
Ισπανία - 2015
Σκηνοθεσία:ΙσιάρΜπολαΐν
Πρωταγωνιστούν:ΧαβιέΓκουτιέρεζ, Άννα Καστίγιο, ΠεπΆμπρος, ΜάνιουελΚουκάλα, ΜιγκέΆνχελΑλαντρέν, Μαρία Ρομέρο


Όπως πάντα οι προβολές αρχίζουν στις 21:30 μ.μ. και γίνονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης, με είσοδο 3 (άνεργοι / φοιτητές / νεανικό /πολύτεκνοι), 4 (μέλη ΚΛΑ), και 5 ευρώ (όλοι οι υπόλοιποι).