Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Ο συνταξιούχος δάσκαλος που δημιούργησε μια κινούμενη βιβλιοθήκη, γιατί «δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς βιβλία»


Ένας συνταξιούχος δάσκαλος από την Ιταλία, που αγαπάει το διάβασμα και τα βιβλία, αποφάσισε να τα μοιραστεί με όσα περισσότερα παιδιά μπορεί. Μετά από 42 χρόνια διδασκαλίας, ο Αντόνιο Λα Κάβα, θέλησε να συνεχίσει να κάνει, κατά κάποιον τρόπο, αυτό που έκανε για
πάνω από τέσσερις δεκαετίες.
Το 2003, αγόρασε ένα τρίκυκλο μοτοποδήλατο. Με τις κατάλληλες τροποποιήσεις, κατάφερε να δημιουργήσει μια φορητή βιβλιοθήκη με περισσότερα από 700 βιβλία.
Έκτοτε, ταξιδεύει κάθε εβδομάδα
με το λεγόμενο «Bibliomotocarro» του, σε χωριά της νότιας Ιταλίας. Σκοπός του είναι να φέρει τα βιβλία κοντά στα παιδιά.
Λειτουργεί όπως ο παγωτατζής πριν πολλά χρόνια. Μόνο που, αντί για παγωτό, δίνει γνώσεις και χαρά στα παιδιά.
Ακολουθεί μια διαδρομή των 500 χιλιομέτρων, κάνει οκτώ στάσεις στις πλατείες των χωριών και τα παιδιά τρέχουν για να τους διαβάσει βιβλία. Και όλα αυτά, αφιλοκερδώς.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο Λα Κάβα ανέφερε για την προσωπική του εμπειρία, ότι υπήρχε ένας καλύτερος τρόπος να διδάξει στα παιδιά να αγαπούν τα βιβλία.
«Η αδιαφορία των παιδιών συχνά ξεκινά στα σχολεία, όπου μαθαίνουν μεν «την τεχνική» του διαβάσματος, αλλά αυτό δεν συνοδεύεται από αγάπη. Το διάβασμα πρέπει να είναι απόλαυση όχι υποχρέωση».
«Τα βιβλία είναι πολύ σημαντικά. Χωρίς ένα βιβλίο, συχνά ένα παιδί είναι μόνο. Και τι μπορεί να σταθεί στο πλευρό του αν όχι ένα βιβλίο; Μία σελίδα καλής λογοτεχνίας; Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τα βιβλία.
Με ανησυχούσε η προοπτική να γεράσω σε μια χώρα μη-αναγνωστών. Το «Bibliomotocarro» είναι μια βιβλιοθήκη που ταξιδεύει, φέρνοντας τα βιβλία εκεί που χρειάζονται. Δεν αρνείται σε κανένα παιδί το δικαίωμα να έχει στα χέρια του το βιβλίο που θέλει», ανέφερε στη συνέντευξή του στο BBC.