Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας διαψεύδει Μητσοτάκη για το προσφυγικό

Αμφισβητίσιμοι αποδεικνύονται οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί για το καθεστώς των εισερχόμενων ροών προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Ο Κυρ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής στις 4 Οκτωβρίου, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις προσφυγικές ροές, υποστήριξε ότι «το πρόβλημα στη χώρα μας είναι κυρίως μεταναστευτικών και όχι προσφυγικό». Σημείωσε επίσης, ότι οι προσφυγικές ροές έχουν πάψει από το 2015, μετά την έλευση του μεγάλου πλήθους των Σύρων προσφύγων, ενώ σήμερα έχουν κυρίως χαρακτήρα οικονομικής μετανάστευσης.
Αντίθετη άποψη ωστόσο διατυπώνει η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Astrid Castelein, η οποία, όπως αναλύει το portokaliradio.gr, διευκρίνισε ότι ο μεγαλύτερος όγκος αλλοδαπών που εισέρχονται στην Ελλάδα είναι πρόσφυγες και μάλιστα σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80% του γενικού πληθυσμού. Η κα Castelein δε, επισήμανε ότι τόσο για τη Διεθνή Κοινότητα όσο και για τις ευρωπαϊκές χώρες οι αφγανικής καταγωγής αιτούντες άσυλο τυγχάνουν πολύ υψηλό ποσοστό αποδοχής.
Αυτή βεβαίως, δεν είναι η πρώτη δυσαρμονία στις απόψεις της διεθνούς κοινότητας με την Ελληνική Κυβέρνηση.
Την περασμένη εβδομάδα, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή για την Ελλάδα, Philippe Leclerce, σημείωνε ότι είναι ανάγκη η Ελλάδα να επιμείνει στην τήρηση του Εθιμικού Κανόνα του Διεθνούς Δικαίου για τη μη-επαναπροώθηση όσων ζητούν την προστασία της Ελλάδας, ενώ επαναδιατύπωσε τη δέσμευση της Ύπατης Αρμοστείας να εξακολουθήσει να πιέζει για επιμερισμό των προσφυγικών βαρών εντός της Ε.Ε.
Αξίζει, τέλος να σημειωθεί, ότι η παρέμβαση του κου Leclerce που δημοσιεύτηκε χρονικά μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης για αλλαγή της μεταναστευτικής της πολιτικής και πριν από την τοποθέτηση του έλληνα πρωθυπουργού στο ελληνικό κοινοβούλιο, ουδόλως επηρρέασε τις κυβερνητικές θέσεις αφού εξακολούθησε να διαφοροποιείται από τη θέση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.