Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Το Λαϊκό «υιοθέτησε» τον 22χρονο καρκινοπαθή Πακιστανό

Πρόκειται για τον 22χρονο που εδώ και έναν μήνα δεν μπορεί να κάνει αναγκαίες αξονικές τομογραφίες και να ξεκινήσει χημειοθεραπεία, επειδή δεν μπορεί να βγάλει ΑΜΚΑ λόγω νομικού κενού. Η διοίκηση του νοσοκομείου έσπευσε να ενημερωθεί για την ιατρική κατάσταση του ασθενή και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουν άμεσα οι εξετάσεις και η αγωγή.
Άμεση ήταν η ανταπόκριση της διοίκησης του Λαϊκού Νοσοκομείου στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τον 22χρονο από το Πακιστάν που εδώ και έναν μήνα δεν μπορεί να κάνει αναγκαίες αξονικές τομογραφίες και να ξεκινήσει χημειοθεραπεία, επειδή δεν μπορεί να βγάλει ΑΜΚΑ λόγω νομικού κενού, παρόλο που πληροί τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η διοίκηση του Λαϊκού ζήτησε να ενημερωθεί για την ιατρική κατάσταση του ασθενή και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσουν άμεσα οι εξετάσεις και η αγωγή, χωρίς να επιβαρυνθεί οικονομικά ο ίδιος.
Πρόκειται για κίνηση ιδιαίτερης ευαισθησίας, που δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής, όπως είναι αυτονόητο, αλλά δυστυχώς καθόλου δεδομένο.

Αν και η απόφαση επιτρέπει να αντιμετωπιστεί το επείγον ζήτημα των εξετάσεων και της έναρξης της θεραπείας, δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση για τον 22χρονο, καθώς η αντιμετώπιση παρόμοιων ζητημάτων υγείας είναι πολυετής, ενώ βέβαια παραμένει το νομικό κενό που εμποδίζει την πρόσβαση όσων ζητούν άσυλο σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ο 22χρονος επισκέφτηκε με αφόρητους πόνους το Λαϊκό Νοσοκομείο στις 25 Νοεμβρίου και εισήχθη άμεσα στο χειρουργείο. Το ιατρικό σημείωμα επισήμαινε ότι πάσχει από μεταστατικό καρκίνο όρχεως, νόσο επιθετική, καλπάζουσα και σαφέστατα απειλητική για τη ζωή, που χρήζει «άμεσης έναρξης χημειοθεραπειών» και «επείγουσας σταδιοποίησης με αξονική τομογραφία θώρακος».

Εκτοτε ο 22χρονος γυρνά από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου του ζητούν ΑΜΚΑ, και από υπηρεσία σε υπηρεσία, όπου του λένε ότι δεν μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ. Κι αυτό διότι βρίσκεται σε νομικό κενό η έκδοση ΑΜΚΑ για όσους ζητούν άσυλο, καθώς έχουν καθυστερήσει οι υπουργικές αποφάσεις που θα ρύθμιζαν το θέμα.

Το αποτέλεσμα είναι να μένουν εδώ και μήνες χωρίς πρόσβαση σε κρίσιμες υπηρεσίες υγείας και θεραπεία άνθρωποι που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Ο 22χρονος, που έβγαλε ΑΦΜ στις 22 Ιουλίου, θα είχε βγάλει ΑΜΚΑ λίγες μέρες νωρίτερα, αν δεν τον προλάβαινε η εσπευσμένη εγκύκλιος του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση στις 11 Ιουλίου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις εκλογές, με την οποία ακύρωνε εγκύκλιο που απλοποιούσε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες έκδοσης ΑΜΚΑ.

Παρόμοια σπουδή δεν έδειξε βέβαια το υπουργείο να ρυθμίσει το θέμα –αντιθέτως, επιδεικνύει αδιανόητη καθυστέρηση να εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις.