Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

«Πρωταθλητές» Ευρώπης...

Το υπονομευμένο από τη λιτότητα και τις μνημονιακές περικοπές δαπανών υπόστρωμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πάνω στο οποίο «έπεσε» η πανδημία του COVID-19, αποτυπώνουν τα στοιχεία του Δελτίου Κοινωνικών Εξελίξεων 2020 του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.
Παρά τη σημαντική βελτίωση που καταγράφηκε από το 2017 στον «δείκτη ανικανοποίητων ιατρικών αναγκών» (έρευνα για το Εισόδημα και τις Συνθήκες Διαβίωσης των Νοικοκυριών της Ε.Ε. -EU-SILC) από το υψηλό 13,1 του 2016 στο 8,8 το 2018, ο κρίσιμος δείκτης παραμένει υπερτετραπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.
Η μείωση που καταγράφηκε τα προηγούμενα τρία χρόνια αποδίδεται, κατά το ΕΝΑ, στα μέτρα που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. Ωστόσο, το ποσοστό του πληθυσμού με ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες στην Ελλάδα παραμένει το υψηλότερο στην Ε.Ε. (8,3%), οκταπλάσιο από τον μέσο όρο της και διπλάσιο από την αμέσως προηγούμενη Λετονία (4,25%).
Στα στοιχεία αυτά αποτυπώνεται και η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ. Από το 2015 καταγράφηκε μικρή αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης της Υγείας στο 5% του ΑΕΠ, που πάντως παραμένει πίσω από το 7,1% του μ.ό. της Ε.Ε. Οπως υπενθυμίζει το ΕΝΑ, η συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες υγείας, όπως και οι υπόλοιπες κοινωνικές δαπάνες, μειώθηκαν σημαντικά κατά την περίοδο 2010-2014 ως αποτέλεσμα των οριζόντιων περικοπών που επιβλήθηκαν με τα δύο πρώτα Μνημόνια. Το 2015 η πτωτική αυτή πορεία ανακόπηκε, με αύξηση 1,3%.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο, το ξέσπασμα μιας ιδιαίτερα επιθετικής υγειονομικής απειλής επιδρά συνολικά στα κυρίαρχα μοντέλα διαμόρφωσης και άσκησης κοινωνικής πολιτικής και αποδομεί τις παραδοχές των νεοφιλελεύθερων πολιτικών,