Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Αντίστροφη μέτρηση

Του Δημήτρη Αγανίδη

Το κατασκευασμένο αφήγημα της κυβέρνησης περί διεθνούς success story στην αντιμετώπιση της πανδημίας φαίνεται ότι ήταν τόσο ισχυρό που το πίστεψαν ακόμα και τα ίδια τα στελέχη του λεγόμενου επιτελικού κράτους. Διαφορετικά πώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι επί πέντε μήνες δεν έγινε καμία σοβαρή προετοιμασία από την κυβέρνηση για το υπαρκτό ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος διάδοσης του κορωνοϊού.
Ως γνωστόν όμως τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα και τα αποτελέσματα της έλλειψης ενός σοβαρού σχεδίου επανόδου στην καθημερινότητα μετά την καραντίνα τα βλέπουμε πλέον όλο και πιο απειλητικά μπροστά μας. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, η ανεπάρκεια σε ΜΕΘ και νοσηλευτικό προσωπικό, η παντελής απουσία σχεδιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η τραγική κατάσταση με το συνωστισμό που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς συνθέτουν μια εικόνα κυβερνητικής αποδιοργάνωσης στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αν προσθέσουμε σε αυτά την μεγάλη οικονομική ύφεση που αναμένεται να αγγίξει το 15% και τις προτάσεις της νεοφιλελεύθερης ατζέντας Πισσαρίδη που προτίθεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση στην οικονομία, θα δούμε να προδιαγράφεται ένας ζοφερός χειμώνας που θα δοκιμάσει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.

Η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης γίνεται κάθε μέρα και πιο έντονη με αποτέλεσμα η εικόνα της κυβέρνησης να αρχίζει να θολώνει όλο και περισσότερο. Παρά το γεγονός ότι τα επιδοτούμενα από τη «Λίστα Πέτσα» φιλοκυβερνητικά μίντια καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες, οι ανεπάρκειες και οι αδυναμίες της κυβέρνησης δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν, και όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι αργά αλλά σταθερά η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη αρχίσει.
Σύμφωνα με το 5ο πανελλαδικό κύμα μετρήσεων της Prorata, ενώ στα τέλη Μαΐου η πλειοψηφία των πολιτών (71%) αξιολογούσε θετικά την κυβέρνηση ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, η εικόνα σήμερα έχει αντιστραφεί πλήρως, με το 52% να την αξιολογεί αρνητικά και μόλις το 47% θετικά.

Τα στοιχεία της ίδιας έρευνας δείχνουν ότι το 64% των πολιτών έχουν την άποψη ότι το ΕΣΥ είναι λίγο ή καθόλου προετοιμασμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ποσοστό το οποίο αυξήθηκε 11% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Απριλίου.

Επιπλέον, το 38% των πολιτών πιστεύει ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη «σε περίπτωση που υπάρξει μια περίοδος λιτότητας το επόμενο διάστημα» θα τη φέρει «η κυβέρνηση της ΝΔ», ποσοστό το οποίο εκτοξεύθηκε κατά 17% σε σχέση με την μέτρηση στις αρχές του Απριλίου και κατά 7% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου.

Τέλος, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι ότι οι πολίτες που ενημερώνονται αποκλειστικά από την τηλεόραση δείχνουν να διατηρούν ακόμα την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση. Αυτή η εικόνα αντιστρέφεται πλήρως σε όσους δηλώνουν ότι ενημερώνονται αποκλειστικά από άλλα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα, όπου υπερτερούν με διαφορά οι αρνητικές γνώμες, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διάχυτη καχυποψία των προοδευτικών πολιτών για την ύπαρξη στενών σχέσεων κυβέρνησης και συστημικών μέσων.